HomeHealthModerna începe testările pentru un vaccin împotriva HIV

Moderna începe testările pentru un vaccin împotriva HIV

Compania de biotehnologie Moderna a anunțat săptămâna trecută începerea unui studiu clinic pentru un vaccin ARNm menit să combată HIV.

Vaccinul folosește aceeași tehnologie ca și vaccinul Moderna Covid-19. Folosește ARNm sau ARN mesager, care învață celulele corpului cum să producă proteine ​​care declanșează răspunsul imun.

„Căutarea unui vaccin HIV a fost lungă și provocatoare, iar deținerea de noi instrumente în ceea ce privește imunogenii ar putea fi cheia pentru a face progrese rapide către un vaccin eficient împotriva HIV”, a declarat directorul general al IAVI, Mark Feinberg, într-un comunicat de presă.

Imunogenii testați au fost dezvoltați de echipe științifice din cadrul organizației non-profit International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) și Scripps Research și furnizați prin tehnologia ARNm de la Moderna.

Cercetătorii au dezvoltat nu numai un vaccin primar, ci și un rapel pentru a furniza imunogeni HIV, adică molecule care provoacă un răspuns imun prin ARNm.

Studiul MODERNA/IAVI este unul de fază 1, randomizat, primul testat pe oameni, având 56 de participanți. Scopul este de a evalua siguranța și imunogenitatea vaccinurilor mRNA-1644 și mRNA-1644v2-Core la persoanele neinfectate cu HIV. Pacienții vor fi randomizați în patru grupuri; 48 dintre voluntari vor primi una sau două doze de vaccin ARNm, iar 32 vor primi, de asemenea, rapelul. Restul de 8 vor primi doar rapelul, iar rezultatele privind siguranța/imunogenitatea vor fi disponibile în 2023.

Studiile anterioare despre vaccinul HIV au arătat că anticorpii produși au fost fie ineficienți, fie parțial eficienți. În ultimul deceniu, studiile s-au redus asupra bNAb-urilor care sunt mai puternice decât anticorpii reactivi produși după infecția cu HIV.

„Acești bNAbs pot depăși variabilitatea genetică a HIV prin țintirea regiunilor conservate ale învelișului proteinei – pot pătrunde în „scutul de glican” pe care HIV îl folosește pentru a-și proteja acest înveliș”, a spus dr. Pujari.

În infecția cu HIV dobândită în mod natural, doar o mică proporție de indivizi produce bNAb. Până atunci, este destul de târziu pentru a avea vreun impact asupra cursului natural al infecției cu HIV. Deci, cheia este să fie folosit ca tratament (de la începutul infecției cu HIV) sau ca prevenție.

Recent, prototipul de vaccin al platformei vectoriale Johnson & Johnson din Africa de Sud (Imbokodo) a fost oprit din cauza rezultatelor dezamăgitoare.

Prin urmare, o platformă ARNm care să furnizeze imunogeni capabili să inducă bNAbs este o „tehnologie promițătoare care trebuie explorată în studii”, a spus dr. Pujari.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente