Dacă te simți letargic după ce ai mâncat pâine, nu ești singur. Mulți oameni experimentează același lucru.
Pâinea este un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor. Un sandviș rapid, pâine prăjită sau pâine cu unt par deseori cele mai fezabile opțiuni pentru micul dejun. Dar mulți dintre noi ne simțim obosiți după ce am mâncat pâine și nu știm care este motivul.
Potrivit specialiștilor în nutriție, de multe ori nu avem mese echilibrate cu pâine, iar masa devine predominant bogată în carbohidrați rafinați. Chiar și ingredientele pe care le consumăm în mod obișnuit cu pâinea, cum ar fi ouăle, brânza, untul de arahide, puiul, toate contribuie la somnolență, deoarece sunt bogate în proteine și grăsimi.
De ce te simți obosit după ce ai mâncat pâine?
Când mănânci pâine, există o eliberare rapidă de insulină în corpul tău, care este declanșată de carbohidrații rafinați. Hormonul care determină corpul nostru să adoarmă este melatonina. Această melatonină se produce mai mult atunci când masa noastră are cantități mari de carbohidrați rafinați. În mod similar, alimentele comune consumate împreună cu pâinea, cum ar fi brânza, ouăle, untul de arahide, declanșează, de asemenea, un răspuns hormonal, pentru a transforma triptofanul prezent în ele, în melatonină.
Un alt motiv pentru care te face să te simți somnoros este faptul că pâinea e un aliment cu glicemie ridicată. Aceasta înseamnă că îți va crește rapid nivelul zahărului din sânge, ceea ce îți va oferi energie, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp, după care te vei simți lent.
Glutenul care se găsește în grâu și în alte cereale conferă aluatului elasticitate și îl face mai ușor să se lege împreună. Însă, mulți oameni nu sunt capabili să digere glutenul pe deplin, au intoleranță, așa că nu este deloc surprinzător dacă se confruntă cu simptome precum oboseala și letargia după ce au mâncat pâine.
De asemenea, este cel mai probabil să te simți obosit și amețit după ce ai mâncat pâine dacă ai parte de o dietă lipsită de proteine sau grăsimi sănătoase sau dacă bacteriile din corpul și intestinul tău se luptă pentru a digera energia, din orice motiv.
Înseamnă că ar trebui să nu mai mănânci pâine?
Nu trebuie neapărat să renunți la pâine, ci poți trece de la alternativă de pâine albă la variante cu cereale integrale care declanșează o eliberare mai lentă de insulină, care pot stabiliza zahărul din sânge, eliberând treptat serotonina și menținând nivelul de energie mai ridicat. În acest fel, te vei putea bucura de pâine fără să te simți obosit.
Alternativ, pentru o masă sănătoasă la micul dejun, ia în considerare alimente precum ovăz, quinoa, musli, smoothie, iaurt cu fructe etc. pentru a rămâne plin de energie și a duce un stil de viață sănătos.
Articol de Cristina Zarioiu