HomeHealthNe feresc alergiile de COVID?

Ne feresc alergiile de COVID?

Un studiu finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA a constatat că persoanele cu alergii alimentare prezintă o probabilitate mai scăzută de infectare cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, decât persoanele fără care nu suferă de alergii.

Cu toate acestea, condiții medicale precum astmul bronșic sau alte afecțiuni alergice, cum ar fi eczema și rinita alergică, nu au scăzut riscul de infecție. Obezitate și indicele de masă corporală ridicat au fost însă asociate cu un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2, însă.

Pentru a realiza acest studiu, timp de șase luni au fost efectuate teste nazale de două ori pe săptămână și sondaje săptămânale cu peste 4.100 de participanți din aproape 1.400 de gospodării.

Scopul a fost identificarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 între mai 2020 și februarie 2021, înainte de lansarea pe scară largă a vaccinurilor COVID-19 în rândul persoanelor care nu făceau parte din domeniul sănătății din Statele Unite și înainte de apariția pe scară largă a multiplelor variante ale bolii.

Profilele participanților, probabilitățile de infecție și de transmitere în gospodărie au fost calculate utilizând analize de timp, iar factorii asociați cu riscul de infecție și transmitere au fost determinați folosind analiza de regresie.

În cazul în care un membru al gospodăriei a dezvoltat simptome în concordanță cu COVID-19, au fost recoltate teste nazale suplimentare. De asemenea, au fost recoltate probe de sânge periodic și după prima infecție cu virisul raportată a unei familii, dacă aceasta a existat.

Jumătate dintre participanții la studiu au susținut că au fost diagnosticați cu o alergie alimentară, astm, eczemă sau rinită alergică. Cercetătorii au descoperit însă că astmul nu a fost un factor de risc pentru infecție, nici alergiile respiratorii superioare sau eczemele.

O altă descoperire a cercetării este că copiii cu vârsta de 12 ani sau mai mici prezintă aceeași probabilitate de a se infecta cu virusul ca și adolescenții și adulții, dar 75% dintre infecțiile la copii sunt asimptomatice. Studiul a confirmat, de asemenea, că transmiterea COVID-19 în gospodăriile cu copii este mai mare.

„Descoperirile studiului subliniază importanța vaccinării copiilor și implementării altor măsuri de sănătate publică pentru a preveni infectarea lor cu SARS-CoV-2, protejând astfel atât copiii, cât și membrii vulnerabili ai gospodăriei lor de virus”, a spus Anthony S. Fauci, director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase. „În plus, asocierea observată între alergia alimentară și riscul de infecție cu SARS-CoV-2, precum și între indicele de masă corporală și acest risc, merită investigații suplimentare.”

Bineînțeles, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri, dar autorii speră că rezultatele studiului pot oferi noi căi pentru prevenirea COVID-19.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente