Boala inflamatorie intestinală (BII) este un termen umbrelă ce descrie mai multe afecțiuni imflamatorii ale tractului gastrointestinal. Cele mai comune două forme sunt boala Crohn și colita ulcerativă. O persoană cu BII prezintă o paletă de simptome precum diaree, dureri abdominale, pierdere în greutate și oboseală. BII are efecte devastatoare asupra individului afectat, iar oamenii de știintă nu știu încă cum și de ce apare.
Un lucru este cert, experții din domeniu consideră că este vorba de interacțiunea predispoziției genetice cu unul sau mai mulți factori de mediu.
De curând a fost realizat un nou studiu în care oamenii de știință au dorit să investigheze dacă există o corelație între microplastice și bolile inflamatorii intestinale. Aceștia au analizat 50 de probe de coproculturi de la participanții la studiu. Totodată, participanții au completat o serie de chestionare cu privire la ritualurile lor alimentare, ceea ce beau și mănâncă, unde muncesc și unde locuiesc și cum s-a manifestat afecțiunea lor.
Comparând mostrele de la oamenii cu boli inflamatorii cu cele de la participanții sănătoși, cercetătorii au descoperit că cei investigați prezentau urme mai mari de microplastice în coprocultură. O analiză ulterioară, mai amânunțită demonstra că severitatea bolii este direct proporțională cu cantitatea de microplastice găsită în examenul scaunului. Acestă direcție statistică a fost susținută de rezultatele chestionarelor: se pare că oamenii cu o cantitate crescută de microplastice în organism, sunt cei ce consumă mai multă apa îmbuteliată, mâncare comandată și sunt expuși în mediul lor la mai mult praf.
Cercetătorii doresc să atragă atenția asupra faptului că o corelație, ca cea descrisă mai sus, nu include și cauzalitate și că aceste rezultate trebuie interpretate cu atenție. Mai mult, aceștia mai atrag atenția asupra unui lucru și anume faptul că este dicifil să concluzionăm că microplasticul contribuie la dezvoltarea BII. Acest spectru de tulburări este extrem de complex, afectează întregul organism, iar modul în care se declanșează este neclar. Mai degraba, spun ei, motivul pentru care se găsesc atâtea particule de microplastic este datorat faptului că pacientul cu BII este mai predispus să elimine plastic. Acest lucru nu înseamnă neapărat că pacientul are și mai mult plastic în interiorul tractului gastrointestinal.
Un alt studiu, publicat pe 10 ianuarie 2022 adaugă o piesă nouă în puzzle-ul bolilor inflamatorii intestinale. Studiile anterioare au arătat o corelație între nivelul crescut de Candida tropicalis la pacienții cu afecțiunea Crohn, o bacterie prezentă în flora intestinală. Cercetătorii au indus inflamația intestinului mare în șoareci și le-au injectat o cantitate semnificativă de C. Tropicalis și au observat o corelație. Se pare că severitatea imflamației se înrăutățește ca urmare a injectării cu C Tropicalis.
“Rezultatele noastre generează raționalul ștințific pentru eliminarea infecției cu C tropicalis din intestine la pacienții cu Crohn,” spune Fabio Cominelli, profesor de medicină și patologie la Case Western Reserve School of Medicine. Iar următorul pas, spune acesta, este să studieze și alte organisme fungice aflate în intestinele pacienților și să investigheze tratamente împotriva acestora.
Bolile inflamatorii intestinale sunt boli sistemice complexe ce necesită o atenție sporită în lumea cercetării și a studiilor clinice. Acestea au factori declanșatori necunoscuți, componente genetice neștiute și factori de mediu ce permit bolii să prospere, însă cu noi descoperiri și multe resurse dedicate înțelegerii acestor afecțiuni, suntem mai aproape de diagnostic și tratament.
Articol de Victoria Nănău