O terapie biologică pentru astm bronșic numită mepolizumab poate reduce numărul și intensitatea crizelor de astm în rândul copiilor, potrivit unui studiu recent al condus de Inner City Asthma Consortium (NIAID).
Mepolizumab este un tratament care vizează eozinofilele, care acționează prin blocarea unei proteine necesare pentru dezvoltarea eozinofilelor (un tip de globule albe). Studiile anterioare au descoperit că această terapie a fost eficientă la adulți, dar nu a fost încă testată în mod adecvat la copii și nu a fost studiată în comunitățile persoanelor de culoare și hispanicilor cu venituri mici.
„Astmul, în special un atac de astm, este de obicei tratat cu steroizi, care pot avea efecte secundare grave în special pentru copii”, spune dr. Altman. „Terapia țintită pe eozinofile este o descoperire cheie, deoarece aceasta este una dintre primele terapii pentru astm bronșic care vizează celulele și procesele reale care provoacă astmul și este mult mai sigură decât steroizii.”
Noul studiu a inclus 290 de copii și adolescenți urbani dezavantajați din punct de vedere socioeconomic, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, cu astm eozinofil relativ sever.
Dintre acești pacienți, 146 au primit mepolizumab și 144 au primit un placebo, fiecare adăugat la terapiile standard pentru astm bazate pe ghiduri. Cercetătorii au descoperit că pacienții cărora li s-a administrat mepolizumab au înregistrat o reducere semnificativă statistic cu 27% a exacerbărilor astmului bronșic, ceea ce indică faptul că acesta este un tratament util în această populație.
Acest studiu și-a propus, de asemenea, să afle de ce terapia țintită pe eozinofile funcționează foarte bine pentru unii, însă nu pentru toți copiii cu astm bronșic. Prin Centrul pentru Imunologie Sisteme al BRI, echipa de cercetare a avut acces la un instrument de ultimă generație numit analiza rețelei transcriptomului căilor respiratorii. Acest lucru le-a permis să examineze mostre nazale de la acești copii cu astm bronșic în detaliu precis – în speranța de a găsi modele printre persoanele care răspund și cei care nu răspund.
Echipa de cercetare a reușit să identifice mai multe căi inflamatorii cheie în celulele care căptușesc nasul care au indicat cine ar răspunde sau nu la terapie și de ce. Aceasta este o informație crucială, deoarece în cele din urmă le poate permite medicilor să prescrie cea mai bună terapie pentru un copil imediat, mai degrabă decât să fie nevoie să treacă prin încercări și erori pentru a afla ce funcționează pentru fiecare pacient. Mai mult, descoperirile indică potențiale noi căi care ar putea fi vizate pentru alte strategii de tratament în aceste grupuri de copii care au cea mai mare nevoie de terapii mai bune.
„Am fost foarte încântați să găsim niște mecanisme care stau la baza explicației cu privire la cine va răspunde sau nu la terapie și care îndreaptă către noi abordări personalizate de terapie”, spune dr. Altman. „Este fascinant să folosim aceste noi instrumente și abordări pentru a îmbunătăți îngrijirea medicală viitoare. Aceste tipuri de studii și întrebări biologice sunt atât de importante pentru copiii cu astm bronșic, în special pentru cei cu formele cele mai severe. Este uimitor să vedem date care ies din aceste studii care pot avea în cele din urmă un impact mare asupra sănătății și bunăstării copiilor.”
Articol de Izabela Constantin