Noua tehnologie poate face tratarea bolii mult mai simplă.
Urmărirea progresiei și severității bolii Parkinson este o sarcină complicată, dar absolut necesară. Acum, potrivit unui raport MIT ar putea exista un nou dispozitiv care poate ajuta medicii să facă exact asta.
Dispozitivul care poate fi folosit la domiciliu poate monitoriza mișcarea și viteza de mers a pacientului şi „poate fi folosit pentru a evalua severitatea Parkinson, progresia bolii și răspunsul pacientului la medicamentaţie”.
Dispozitivul are aproximativ dimensiunea unui router Wi-Fi, colectează date pasiv folosind semnale radio care se reflectă în corpul pacientului, fără a fi nevoie ca acesta să poarte un gadget.
Acest tip de dispozitiv ar putea fi folosit şi pentru a detecta boala Parkinson din tiparele de respirație ale unei persoane în timpul somnului.
Cercetătorii au întreprins un studiu de un an, cu 50 de participanți folosind aceste dispozitive. Ei au descoperit că, încorporând algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele pe care le-au colectat pasiv, un clinician ar putea urmări progresia Parkinson și răspunsul la medicamente mult mai eficient decât ar face-o cu evaluări periodice în clinică.
Oamenii de știință au strâns peste 200.000 de măsurători individuale din care au făcut o medie pentru a scoate din ecuaţie condițiile irelevante pentru boală.
„Posibilitatea de a avea la domiciliu un dispozitiv care poate monitoriza un pacient și poate spune medicului de la distanță evoluția bolii și răspunsul pacientului la medicamente, astfel încât să poată îngriji pacientul chiar dacă acesta nu poate veni la clinică contribuie în mare măsură la îmbunătățirea echității și a accesului”, a declarat autoarea principală Dina Katabi, Profesor Thuan și Nicole Pham la Departamentul de Inginerie Electrică și Științe Calculatoare (EECS) .
Din aceste date s-au putut extrapola informații cheie precum că fluctuațiile zilnice ale vitezei de mers a unui pacient corespund cu modul în care acesta răspunde la medicamentaţia lui.
„Acest lucru ne permite să măsurăm în mod obiectiv modul în care mobilitatea dumneavoastră răspunde la medicamentele pe care vi le administraţi. Anterior acest lucru era foarte greu de făcut, deoarece acest efect al medicamentului putea fi măsurat doar dacă pacientul ținea un jurnal”, a spus co-autorul principal și studentul absolvent al EECS Yingcheng Liu.
Acum, cercetătorii speră să colecteze un set de markeri care ar putea diagnostica boala mai devreme și care apoi să fie utilizați pentru a o urmări și trata, precum pentru a aborda și alte afecțiuni sau boli.
„Acest senzor de unde radio poate permite mai multor tratamente și cercetări să migreze de la spitale la domiciliu acolo unde este necesar” a spus Ray Dorsey, Profesor de Neurologie la Centrul Medical al Universității din Rochester, coautor al lucrării.
„Potențialul său abia începe să fie văzut. Ne îndreptăm spre o zi în care putem diagnostica și prezice boala acasă. În viitor s-ar putea chiar să putem prezice și, în mod ideal, să prevenim evenimente precum căderile și atacurile de cord.” a mai precizat el.
Articol de Răzvan Lupu