O nouă imagine uimitoare a telescopului James Webb dezvăluie cel puțin 17 inele de praf care provin dintr-un tip rar de sistem stelar binar.
Noua imagine surprinde un duo de stele, cunoscut sub numele de Wolf-Rayet 140, la aproximativ 5.000 de ani-lumină de Pământ și inelele fantomatice ondulate create de vânturile solare care interacționează ȋntre ele.
O caracteristică unică a acestui sistem stelar particular este că creează doar un inel de praf la fiecare opt ani, datorită modului în care stelele orbitează una ȋn jurul celeilalte, explică NASA într-o postare pe blog-ul lor.
Stelele orbitează una in jurul celeilalte o dată la opt ani și se creează un inel de praf în timpul fiecărei orbite, ceea ce înseamnă că inelele de praf marchează trecerea timpului într-un mod similar cu un trunchi de copac.
„Ne uităm la peste un secol de producție de praf din acest sistem”, a explicat Ryan Lau, astronom la NOIRLab al NSF și autor principal al unui nou studiu asupra fenomenului publicat în revista Nature Astronomy.
„Imaginea ilustrează, de asemenea, cât de sensibil este acest telescop. Înainte, puteam vedea doar două inele de praf, folosind telescoape de la sol. Acum vedem cel puțin 17 dintre ele”.
Instrumentul Mid-Infrared (MIRI) al lui James Webb este potrivit pentru studierea inelelor de praf din jurul Wolf-Rayet 140, deoarece detectează cele mai mari lungimi de undă în infraroșu, ceea ce înseamnă că poate vedea obiecte mai reci, cum ar fi inelele de praf.
Sistemul Wolf-Rayet 140 conține un tip de stea numită stea Wolf-Rayet. Aceasta este o stea de tip O, care se naște cu o masă de aproximativ 25 de ori mai mare decât Soarele nostru și care se apropie de sfârșitul vieții sale. Aceste stele formează de obicei o gaură neagră atunci când mor.
În postarea pe blog, NASA explică procesul de transformare a gazului în praf, comparându-l cu transformarea făinii în pâine. Procesul „necesită condiții și ingrediente specifice”, explică NASA.
„Cel mai obișnuit element găsit în stele, hidrogenul, nu poate forma praf de la sine. Dar, deoarece stelele Wolf-Rayet elimină atât de multă masă, ele ejectează și elemente mai complexe care se găsesc de obicei adânc în interiorul unei stele, inclusiv carbonul. Elementele din vântul solar se răcesc în timp ce călătoresc în spațiu și sunt apoi comprimate acolo unde vânturile solare ale ambelor stele se întâlnesc, ca atunci când două mâini frământă aluatul.”
Şi alte sisteme Wolf-Rayet formează praf dar nu există niciun alt sistem documentat care să facă inele în același mod ca și Wolf-Rayet 140. Sistemul creează inele de praf periodic o dată la opt ani datorită faptului că orbita stelelor este alungită și nu circulară. O dată la opt ani, stelele se apropie suficient de mult una de cealaltă (aproximativ aceeași distanță dintre Pământ și Soare) pentru ca vânturile lor stelare să se ciocnească, punând gazul sub suficientă presiune pentru a forma praf. Dacă orbita lor ar fi circulară și mai apropiată, ar forma praf continuu.
Noul studiu sugerează, de asemenea, că stelele Wolf-Rayet produc molecule de praf bogate în carbon, pe baza datelor obținute folosind modul de spectroscopie cu rezoluție medie al MIRI.
Imaginea lui Wolf-Rayet 140 nu este prima imagine James Webb a inelelor fantomatice ondulate care înconjoară o stea Wolf-Rayet. Luna trecută, NASA a publicat o imagine similară a unei stele numită WR140, care este, de asemenea, înconjurată de ondulații.
Astronomii estimează că ar trebui să existe câteva mii de stele Wolf-Rayet în galaxia noastră, ceea ce înseamnă că James Webb va oferi probabil mai multe imagini similare într-un viitor nu prea îndepărtat.
Articol de Răzvan Lupu