HomeHealthNumeroase cazuri de hepatită în rândul copiilor

Numeroase cazuri de hepatită în rândul copiilor

La începutul lunii a fost înregistrată o creștere a numărului de cazuri de hepatită, la copiii cu vârste sub 10 ani, fără să existe o cauză cunoscută. Până în prezent, Organizația Mondială de Sănătate a înregistrat o creștere a cazurilor în țări precum Irlanda, SUA, Israel, Țările de Jos, România, Japonia și Canada.

Potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie, cazurile sunt în mare parte la copiii sub 5 ani, cu o vârstă medie de 3 ani și doar „un număr mic de copii cu vârsta peste 10 ani sunt investigați”. Mulți dintre aceștia și-au revenit și nu au fost raportate decese în Marea Britanie, însă au fost înregistrate 10 cazuri care au avut nevoie de transplant hepatic.

Copiii erau în general sănătoși înainte de a se îmbolnăvi și de a fi diagnosticați. OMS a descris hepatita lor ca fiind „severă și acută”. Mulți dintre aceștia au suferit simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături, chiar înainte de a fi diagnosticați. Mulți au avut și icter, o afecțiune care poate face ca pielea și ochii să pară galbene și care poate fi cauzată de leziuni hepatice.

Sunt analizate mai multe cauze posibile, dar se pare că un virus comun care provoacă de obicei răceli, vărsături și diaree, numit adenovirus, ar putea avea un rol important. Chiar dacă copiii intră în contact cu acest virus, șansele de a dezvolta afecțiune hepatică sunt extrem de scăzute însă, declară Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Aceste cazuri de hepatită apar pe măsură ce răspândirea adenovirusului a escaladat în ultimele luni, împreună cu alți viruși obișnuiți care au crescut odată cu sfârșitul măsurilor de prevenire a Covid-19 și a comportamentelor care au ținut majoritatea germenilor la distanță.

O altă posibilă explicație este că restricțiile impuse în pandemie ar putea fi motivul pentru care mai mulți copii mici au fost expuși pentru prima dată la adenovirus într-un moment ceva mai întârziat al vieții lor, ducând la un răspuns imunitar „mai viguros” la unii dintre aceștia.

„Adenovirusul a dispărut practic în timpul focarului de Covid, când a existat o amestecare redusă și a revenit acum într-un val”, a declarat profesorul Calum Semple, care este expert în boli infecțioase la Universitatea Liverpool. Acesta a spus că sunt explorate și alte ipoteze, inclusiv dacă o infecție recentă cu Covid ar putea declanșa problemele hepatice împreună cu adenovirusul.

Măsurile normale de igienă, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor și o bună igienă respiratorie ajută la reducerea răspândirii multor infecții comune, inclusiv adenovirusul. Părinții copiilor care se confruntă cu simptome ale unei infecții gastro-intestinale, cum ar fi vărsăturile și diareea, sunt sfătuiți să îi țină pe cei mici în acasă până când trec 48 de ore de la încetarea simptomelor.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente