HomeGourmetNutriție, cunoaștere și afecțiune - 7 idei alimentare care susțin dezvoltarea creierului...

Nutriție, cunoaștere și afecțiune – 7 idei alimentare care susțin dezvoltarea creierului copilului tău

O alimentație nutritivă ajută la dezvoltarea creierului copilului, însă atitudinea și comportamentul tău  contează la fel de mult precum mâncarea.

Iată câteva deciziile alimentare importante de care să ții cont, care vor contribui într-un mod pozitiv la îmbunătățirea funcției de memorare, concentrare și învățare a copilului tău.

1.       Dragostea este mai importantă decât alăptarea.

Fără îndoială că alăptarea are beneficii extrem de importante pentru dezvoltarea creierului unui bebeluș, dar, mult mai important decât faptul dacă este sau nu alăptat – este să fie înconjurat de dragoste, afecțiune și să-i fie oferită îngrijirea și hrana corespunzătoare.

De asemenea, este mai important să-ți păstrezi calmul, să fii echilibrat astfel încât să poți să-i transmiți copilului o stare de pace și siguranță, decât să-l hrănești  într-un anumit fel.

2.      Mergi cu copilul la cumpărături.

Acest lucru constituie o experiență de construire a creierului multi-senzorial al copilului, și totodată îi susții obiceiurile alimentare bune. Discutați despre ce fructe arată bine, despre ce legume ar dori să încerce, despre mirosuri, texturi și lasă-l pe el să facă cât mai multe alegeri .

3.        Aprovizionează-te cu alimente sănătoase pentru creier.

Comportamentul tău este cel care contează cel mai mult, însă nutrienții sunt cu siguranță și ei importanți pentru funcția, memoria și concentrarea creierului copilului tău. Aceste “super-alimente”  sunt: somonul și alți pești grași, ouăle, untul de arahide, cerealele integrale, ovăzul, fructele de pădure, semințele și fasolea, legumele colorate, produsele lactate și sursele de proteine cum ar fi carnea de pasăre și cea de vită slabă.

4.       Solicită ajutorul copilului tău la pregătirea mesei.

Copiilor le place să petreacă timpul în bucătărie cu un părinte care are răbdare să le arate și să-i lase să experimenteze.  În plus, este mai greu pentru copilul tău să reziste să nu mănânce alimentele sănătoase pe care le-a ajutat să le facă. Caută alimente hrănitoare pe care copilul tău le place și care sunt ușor de făcut. Pe lângă perfecționarea abilităților de citire și matematică, copilul tău poate ă devină creativ cu prezentarea, precum și cu alegerea meniurilor, ingredientelor și a rețetelor.

5.       Cultivă câteva legume.

Lasă copilul să aleagă unul sau două legume pe care să le cultive. Ajută-l să pregătească un loc pentru plantare, fie că este vorba de ghivece pe pervaz, de o grădină comună locală sau de un teren din curte. Ajută-l să aibă grijă de plante în timpul sezonului de creștere.

6.    Asigură-te că mesele în familie sunt armonioase.

De la naștere până la maturitate, mesele de familie armonioase și sociabile sunt o piatră de temelie importantă pentru construirea unui creier și a unui corp sănătos. Concentrează-te în timpul mesei pe conversația sociabilă, nu pe bunele maniere sau pe ceea ce mănâncă. De asemenea, cu excepția cazului în care există un motiv urgent pentru a avea un telefon pornit,toate dispozitivele electronice ar trebui să fie oprite în timpul mesei.

7.       Susține copilul să ia decizii bune în ceea ce privește propria hrană.

Uneori, copiii (precum adulții), folosesc alimentele pentru stimularea, gestionarea furiei sau alungarea plictiselii. Puneți întrebările: Există o atmosferă de familie plăcută? Modelezi obiceiuri alimentare bune? Există opțiuni de gustări sănătoase și disponibile, cu un minim de zahăr? Aveți mese regulate în familie? Eviți să-l cicălești despre ce mănâncă, când sau cât de mult? Dacă toate acestea sunt bune, ia în considerare dacă copilul tău are alte nevoi care nu sunt satisfăcute.

de Cristina Zarioiu

 

 

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente