O echipă de cercetători de la Universitatea Zhejiang a dezvoltat un sistem olfactiv artificial, inteligent, pe care îl numesc și „nasul electronic” și intenționează să-l folosească în scopul diagnosticării bolii Parkinson.
Dispozitivul prototip portabil nu are forma unui nas uman, dar combină tehnologia cromatografiei în gaze cu ceea ce este cunoscut sub numele de senzor de unde acustice de suprafață. Rolul acestui senzor de unde acustice este de a măsura concentrațiile de gaze specifice în funcție de modul în care interacționează cu o undă sonoră.
Boala Parkinson provoacă simptome motorii, cum ar fi tremor, rigiditate și probleme de mers. Sunt manifestate de asemenea și simptome non-motorii, cum ar fi depresia și demența. În prezent nu există niciun tratament pentru această afecțiune, dar diagnosticul și tratamentul precoce pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate, pot ameliora simptomele și pot prelungi viețile acestora. Din nefericire însă, de obicei boala nu este identificată înainte ca pacienții să dezvolte simptome motorii. Până în acel punct, pierderea ireversibilă a neuronilor deja s-a produs.
Recent, oamenii de știință au descoperit că persoanele care suferă de Parkinson secretă o cantitate crescută de sebum, enzime și hormoni, care combinate produc anumite mirosuri. Cercetătorii au folosit cromatografia de gaze pentru a analiza mirosul din sebumul persoanelor cu Parkinson. Jun Liu, Xing Chen și colegii săi au vrut să dezvolte un sistem rapid, ușor de utilizat, portabil și ieftin pentru a diagnostica boala prin miros, făcându-l potrivit pentru testarea la punctul de îngrijire.
Au fost recoltate probe de la 31 de pacienți care sufereau de boala Parkinson și 32 de voluntari sănătoși, cu scopul de a obține mostre de sebum. Aceste mostre au fost analizate apoi cu nasul electronic și folosind algoritmi de învățare automată, dispozitivul a reușit să identifice trei compuși de miros – octanal, acetat de hexil și aldehidă perilă. Compușii aveau nivele semnificativ diferite în concentrație între cele două grupuri.
Folosind acest model de diagnostic, nasul electronic a fost utilizat pentru a analiza alte 24 de probe de sebum, dintre care jumătate proveneau de la pacienți cu Parkinson și cealaltă jumătate de la controale de rutină a unor pacienți care nu erau bolnavi. S-a constatat faptul că dispozitivul are o precizie de 70,8% la identificarea persoanelor care suferă de boală, deși această cifră a crescut la 79,2% atunci când a fost analizat profilul complet al mirosului corporal al fiecărei persoane.
Se speră ca odată că dispozitivul este dezvoltat în continuare și precizia acestuia va crește semnificativ, fiind testate tot mai mulți oameni.
Articol de Izabela Constantin