Într-un nou studiu derulat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale s-a constatat că un medicament folosit pentru tratarea artritei poate funcționa ca tratament pentru alopecie, ajutând mai mult de o treime dintre persoanele care au participat la cercetare să-și crească părul în 36 de săptămâni.
Alopecia este o afecțiune autoimună care cauzează căderea părului de pe scalp și/sau corp. Această boală poate afecta persoane de orice sex, etnie și vârstă, deși este cel mai frecvent întâlnită în cazul persoanele sub 40 de ani. Afecțiunea este cauzată de un sistem imunitar hiperactiv care atacă celulele foliculilor de păr. De-a lungul anilor, studiile au sugerat că această disfuncție implică o familie de proteine numite janus kinaze (JAK).
Baricitinib este un medicament prescris în mod obișnuit pentru tratarea artritei, care funcționează prin reducerea sistemului imunitar – iar Brett King și colegii săi au raportat acum că medicamentul ar putea fi și un tratament eficient pentru alopecie.
Pentru realizarea cercetării, oamenii de știință au efectuat două studii mari, randomizate, care au implicat un total de 1.200 de persoane. Participanții au fost adulți cu alopecie areata severă, care își pierduseră cel puțin jumătate din părul scalpului; mulți își pierduseră tot părul de pe scalp.
Timp de 36 de săptămâni, participanților li sa administrat o doză zilnică de 4 miligrame de baricitinib, 2 miligrame de baricitinib sau un placebo. O treime dintre pacienții care au primit doza mai mare și-au crescut părul înapoi. Cercetătorii au spus că baricitinib împiedică boala prin întreruperea comunicării celulelor imune implicate în afectarea foliculilor de păr.
„Este foarte interesant, deoarece datele arată clar cât de eficient este baricitinibul”, a spus dr. Brett King, care a condus cercetarea. „Aceste studii ample, controlate, ne spun că putem alina o parte din suferința de la această boală îngrozitoare.”
Din păcate însă, acest tratament nu a fost lipsit de efecte secundare pentru toți pacienții, cercetătorii raportând o serie de simptome în grupurile de testare, inclusiv acnee mai gravă, infecții ale tractului respirator superior, dureri de cap, infecții urinare și niveluri crescute ale colesterol.
În plus, datorită capacității medicamentului de a perturba sistemul imunitar, acesta poate, de asemenea, scădea capacitățile sistemului imunitar de a apăra organismul de amenințări reale, infecțiile crescute fiind observate anterior la cei care folosesc medicamentul pentru artrită.
Cu toate acestea, având în vedere posibile beneficii, foarte puțini participanți au renunțat la studiu din cauza efectelor secundare, ceea ce sugerează că au fost tolerabile în general.
Articol de Izabela Constantin