Cel mai mare microplastic a măsurat 469 μm în diametru.
Consumul anual de microplastic uman variază între 39.000 și 52.000 de particule, în funcție de vârstă și sex. S-a stabilit că există cantități vizibile de microplastice, dimensiunea lor variind între 1 µm și 5 mm, care și-au făcut loc în fluxul nostru sanguin, creier și alimente.
Acum, într-un studiu pilot, s-a descoperit că microplasticele se află și în țesuturile inimii.
Conform comunicatului oficial al Societății Chimice Americane, cercetătorii au analizat țesuturile cardiace a 15 persoane înainte și după ce au suferit o intervenție chirurgicală pe inimă.
Folosind un sistem de imagistică chimică în infraroșu direct cu laser și microscopie electronică de scanare pentru investigația lor, echipa a descoperit că microplasticele existau în țesuturile prelevate atât înainte, cât și după operație.
Cercetătorii au colectat, de asemenea, probe de sânge de la jumătate dintre participanți, atât înainte, cât și după operație. Nouă tipuri de microplastice au fost detectate în probele de sânge, atât pre- și postoperator. Diametrul maxim al microplasticului a fost de 184 μm.
În probele de sânge, distribuția tipului și diametrului microplasticelor a arătat o schimbare a dimensiunii după procedura chirurgicală, sugerând că microplasticele au fost introduse în organism și în timpul intervenției chirurgicale, S-au găsit nouă tipuri de materiale plastice.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că microplasticele nu au fost prezente în mod universal în toate probele de țesut. Nouă tipuri de particule au fost găsite în cinci tipuri de țesuturi, cel mai mare măsoară 469 μm în diametru.
Se estimează că un camion plin cu gunoi de plastic este aruncat în ocean în fiecare minut și există aproximativ 14 milioane de tone de microplastice pe fundul oceanului. Și aceste cifre sunt în creștere, deși se fac eforturi pentru a reduce consumul global de plastic.
„Este necesare cercetări suplimentare pentru a examina impactul intervenției chirurgicale asupra introducerii microplasticului și efectele potențiale ale microplasticului în organele interne asupra sănătății umane”, au remarcat cercetătorii din studiu.
Studiul a fost publicat în revista Environmental Science & Technology.
Articol de Răzvan Lupu