HomeHealthOmega-3 îmbunătățește structura creierului și cogniția la vârsta mijlocie

Omega-3 îmbunătățește structura creierului și cogniția la vârsta mijlocie

Potrivit unor noi cercetări, prezența acidului omega-3 în globulele roșii din sânge a fost asociată cu o structură mai bună a creierului și o funcție cognitivă îmbunătățită în rândul voluntarilor sănătoși, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, din cadrul unui studiu recent.

Dacă ai o dietă care include acizi grași omega-3, deja te protejezi împotriva majorități indicatorilor de îmbătrânire ai creierului care apar la vârsta mijlocie”, a spus dr. Claudia Satizabal, autorul principal al studiului, profesor asistent la Institutul Glenn Biggs pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative de la UT Health San Antonio.

Studiul a inclus 2.183 de participanți, fără demență și accident vascular cerebral, cu o vârstă medie de 46 de ani. Echipa de cercetare a examinat relația dintre concentrațiile de acizi grași omega-3 din globulele roșii din sânge și markerii cognitivi ai îmbătrânirii creierului, cu ajutorul RMN. Oamenii de știință au studiat, de asemenea, efectul concentrațiilor de omega-3 în globulele roșii la participanții care aveau APOE4, o variație genetică legată de un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer.

Rezultatele studiului au arătat că o concentrație de Omega-3 mai mare a fost asociată cu volume mai mari ale hipocampului, o structură a creierului care joacă un rol major în învățare și memorie.

Totodată un consumul mai mare de omega-3 a fost asociat cu un raționament abstract mai bun și cu o capacitate crescută de a înțelege concepte complexe, folosind gândirea logică.

Iar purtătorii de APOE4 cu un indice omega-3 mai mare au avut mai puține boli ale vaselor mici (gena APOE4 este asociată cu boli cardiovasculare și demență vasculară).

Cercetătorii au folosit o tehnică numită cromatografie gazoasă, pentru a măsura concentrațiile de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) din globulele roșii din sânge. Indicele omega-3 a fost calculat ca DHA plus EPA.

Acizii grași omega-3 precum EPA și DHA sunt micronutrienți cheie care îmbunătățesc și protejează creierul. Studiul nostru este unul dintre primele care a observat acest efect la o populație mai tânără”, a spus dr Debora Melo van Lent, coautor al studiului, cercetător la Institutul Biggs.

Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate de persoanele cu cel mai mic consum de omega-3.

Oamenii de știință nu știu cum DHA și EPA protejează creierul. O teorie susține că, deoarece acești acizi grași sunt necesari în membrana neuronilor, atunci când sunt înlocuiți cu alte tipuri de acizi grași, neuronii (celulele nervoase) devin instabili. O altă explicație poate avea de-a face cu proprietățile antiinflamatorii ale DHA și EPA. „Este complex. Încă nu înțelegem totul, dar arătăm că, dacă se crește  consumul de omega-3 chiar și cu puțin, creierul este protejat”, a spus dr. Claudia Satizabal.

Este încurajator faptul că DHA și EPA au protejat, de asemenea, sănătatea creierului purtătorilor de APOE4. „Este genetică, așa că nu o poți schimba”, a spus Melo van Lent, referindu-se la vulnerabilitatea acestui grup de risc. „Deci, dacă există un factor de risc modificabil care poate depăși predispoziția genetică, acesta este un câștig mare.”, a adăugat el.

Studiul a fost publicat online în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente