Nivelurile crescute de poluanți din aer sunt asociate cu leziuni osoase în rândul femeilor aflate în postmenopauză, potrivit unei noi cercetări conduse de oamenii de știință de la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health din New York. Efectele cele mai evidente sunt asupra coloanei vertebrale lombare, oxizii de azot fiind de două ori mai dăunători decât procesul de îmbătrânire normală.
Studiile anterioare asupra poluanților individuali au demonstrat efectele adverse asupra densității minerale osoase, riscului de osteoporoză și fracturilor la persoanele în vârstă. Însă acest nou studiu este primul care explorează legătura dintre poluarea aerului și densitatea minerală osoasă, în special la femeile aflate în postmenopauză și primul care explorează efectele amestecurilor de poluare a aerului asupra osteoporozei.
Cercetătorii au analizat datele colectate prin studiul Women’s Health Initiative, o cohortă diversă din punct de vedere etnic de 161.808 femei aflate în postmenopauză. Ei au estimat expunerile la poluarea aerului (PM10 – poluare mai mică de 10 micrometri, diametrul unei celule roșii din sânge), NO, NO2 și SO2, pe baza adreselor de domiciliu ale participanților și au măsurat densitatea minerală osoasă, un indicator indirect al osteoporozei și al riscului de fractură. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce poluarea a crescut, densitatea minerală a oaselor a scăzut în toate zonele osoase ale corpului – inclusiv gâtul, coloana vertebrală și șoldul.
Cercetătorii au subliniat legătura dintre azot și coloana vertebrală. O creștere de 10 la sută a acestui tip de poluare pe parcursul a 3 ani de zile a fost asociată cu o pierdere medie anuală de 1,22 la sută a densității minerale osoase a coloanei lombare, de două ori cantitatea calculată de echipă în cadrul îmbătrânirii normale. Se crede că aceste efecte au loc odată cu moartea celulelor osoase, cauzate de deteriorarea oxidativă și alte mecanisme.
„Descoperirile noastre confirmă că aerul poluat poate fi un factor de risc pentru pierderea osoasă, independent de factorii socio-economici sau demografici. Pentru prima dată, avem dovezi că oxizii de azot, în special, contribuie major la deteriorarea oaselor, iar coloana lombară este cea mai susceptibilă pentru această leziune”, a spus primul autor al studiului, Diddier Prada, MD, PhD, cercetător asociat la Departamentul de Științe ale Sănătății Mediului de la Columbia Mailman School of Public Health.
Evacuarea mașinilor și a camioanelor este o sursă majoră de oxizi de azot, la fel ca și emisiile provenite de la centralele de producere a energiei electrice.
“Îmbunătățirile expunerii la aerul poluat, în special oxizii de azot, vor reduce leziunile osoase la femeile aflate în postmenopauză, vor preveni fracturile osoase și vor reduce costurile de sănătate asociate cu osteoporoza în rândul femeilor aflate în postmenopauză. Eforturile suplimentare ar trebui să se concentreze pe detectarea celor cu un risc mai mare de leziuni osoase legate de poluarea aerului”, a spus autorul principal Andrea Baccarelli, MD, PhD, președintele Departamentului de Științe ale Sănătății Mediului de la Columbia Mailman School of Public Health.
Cercetarea a fost publicată în eClinicalMedicine.
Articol de Cristina Zarioiu