HomeHealthPot fi țigările electronice mai nocive pentru bărbați decât pentru femei?

Pot fi țigările electronice mai nocive pentru bărbați decât pentru femei?

Oamenii se expun zilnic mai multor obiceiuri care cresc riscul dezvoltării bolilor de inimă. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio a constatat că efectele pe termen lung ale vapingului au fost mai severe asupra sistemului cardiovascular al bărbaților adulți decât al femeilor, oferind perspective fără precedent asupra pericolelor utilizării țigărilor electronice.

Cercetătorii spun că studiul lor evidențiază amenințările pentru sănătate ale vapingului, în special în rândul populației tinere. Un studiu demarat de Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor indică faptul că mai mult de 50% dintre absolvenții de liceu au încercat țigările electronice și că aproape o tremie dintre aceștia le utilizează în mod regulat. Acest fapt este unul îngrijorător, deoarece dispozitivele folosesc nicotină – un drog care dă dependență și care poate afecta dezvoltarea creierului tinerilor.

Loren Wold, autorul principal al studiului a declarat: „Nu cunoaștem efectele pe termen lung ale vapingului, deoarece a apărut abia la începutul anilor 2000. Nu am avut timpul necesar să vedem ce se întâmplă, mai ales cu adolescenții. Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care evaluează funcția cardiacă la șoarecii expuși la aerosoli de țigară electronică”.

Șoarecii au fost expuși la un amestec de aerosoli de țigară electronică încărcată cu o doză de propilenglicol, glicerină vegetală și nicotină. Cobaii selectați în studiu erau atât pui, cât și adulți, pentru a echivala diferite vârste pe care le au oamenii care fumează din astfel de dispozitive. Cercetătorii au descoperit o scădere a funcției inimii la șoarecii masculi în timp, însă funcția inimii la femele a rămas neafectată. Femelele au avut, de asemenea, o cantitate substanțial mai mare de CYP2A5 (CYP2A6 la om), o enzimă care descompune nicotina, decât au avut masculii.

„Rezultatele au fost surprinzătoare. Am fost șocați de cantitatea de protecție oferită femelelor”, a declarat Loren Wold. „Teoria este că, din moment ce enzima descompune nicotina mult mai repede, nicotina nu este în circulație atât de mult timp și poate fi motivul pentru care femelele prezintă protecție împotriva vapingului. Nu spunem că acestea sunt întotdeauna protejate și că dispozitivele sunt sigure pentru ele. Ceea ce spunem este că în acest moment, femeile sunt mai protejate, dar nu știm care ar putea fi consecințele pe termen lung”.

Descoperirile studiului au venit după ce s-a dezvăluit că un bărbat din Queensland a murit din cauza unei leziuni pulmonare grave cauzate probabil de vaping. Cercetări anterioare au demonstrat că deși anomaliile produse de vaporizarea țigărilor electronice au fost observate chiar și în absența nicotinei, consecințele pentru sănătate au apărut mai devreme și au fost mai severe odată cu expunerea mai lungă la nicotină.

Înțelegem așadar că vaporizarea pe termen lung a țigaretelor electronice poate induce boli cardiovasculare, efectele fiind asemănătoare cu cele cauzate de țigările de tutun, iar severitatea acestei toxicități crește odată cu durata expunerii, dar și a conținutul de nicotină din vape.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente