Pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, limitarea aportului alimentar de sodiu la niveluri sub maximul standard recomandat de aproximativ 2,3 grame pe zi nu oferă beneficii suplimentare și poate crește riscul de deces, conform rezultatelor a nouă studii randomizate controlate într-o nouă meta-analiză prezentată la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie și a Congresul Mondial de Cardiologie.
Insuficiența cardiacă, în care mușchiul inimii devine prea slab sau rigid pentru a pompa sânge în mod eficient, este o afecțiune cronică care afectează peste 6 milioane de adulți din Statele Unite. Medicii recomandă o dietă cu un conținut scăzut de sodiu pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a evita simptomele comune, cum ar fi acumularea de lichide. Cu toate acestea, studiile anterioare au raportat rezultate mixte în ceea ce privește aportul maxim zilnic de sodiu optim pentru persoanele cu insuficiență cardiacă.
“Rezultatele noastre au arătat că limitarea sodiului alimentar la mai puțin decât recomandarea obișnuită a fost contraproductivă în gestionarea insuficienței cardiace. Acest lucru a fost în concordanță cu un studiu controlat randomizat recent care sugerează că limitarea sodiului sub nivelul maxim recomandat nu duce neapărat la rezultate mai bune.”, a spus Anirudh Palicherla, MD, rezident în medicină internă la Creighton University School of Medicine din Omaha, Nebraska și autor principal al studiului.
Ghidurile alimentare din State pentru americani recomandă ca majoritatea adulților să-și limiteze aportul de sodiu la 2,3 grame pe zi sau mai puțin, ceea ce este echivalent cu aproximativ o linguriță de sare de masă. Un american consumă peste 3,4 grame de sodiu pe zi.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat nouă studii controlate randomizate care au evaluat diferite niveluri de restricție de sodiu pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și au inclus date despre ratele de deces și spitalizare. Cele mai multe dintre studii au fost efectuate în perioada 2008-2022, cu excepția unui studiu anterior publicat în 1991. Împreună, studiile au înrolat un total de aproape 3500 de pacienți cu insuficiență cardiacă.
Analizând rezultatele tuturor studiilor, cercetătorii au descoperit că pacienții care urmau o dietă cu un aport de sodiu sub 2,5 grame pe zi au avut cu 80% mai multe șanse de a muri decât cei care urmau o dietă cu un aport de 2,5 grame pe zi sau mai mult. Limitele de sodiu au variat de la aproximativ 1,2-1,8 grame pe zi în studiile mai restrictive.
“Limitarea sodiului este calea de urmat pentru a ajuta la gestionarea insuficienței cardiace, dar cantitatea privind restricția a fost dezbătută. Acest studiu arată că accentul ar trebui să cadă pe stabilirea unui nivel sigur al consumului de sodiu, în loc de restricționarea sa excesivă.”, a spus Palicherla.
Cercetătorii au subliniat că a existat o variabilitate semnificativă în modelele de studiu utilizate în studiile clinice, inclusiv diferite caracteristici de bază ale participanților, diferite mijloace de îngrijire a sănătății și diferite metode de urmărire a aportului de sodiu și a rezultatelor asupra sănătății. Unele studii au cerut participanților să-și restricționeze aportul de lichide în plus față de aportul de sodiu, în timp ce alte studii nu au făcut-o. Cu toate acestea, Palicherla a spus că numărul de studii și numărul total de participanți oferă cercetătorilor un nivel ridicat de încredere în rezultatele generale.
Studiile viitoare ar putea ajuta la clarificarea aporturilor optime pentru sodiul alimentar sau la identificarea subgrupurilor de pacienți cu insuficiență cardiacă care ar putea beneficia de mai multe sau mai puține restricții, au concluzionat cercetătorii.
Articol de Cristina Zarioiu