HomeHealthPsihologia celor care păcălesc cu ușurință

Psihologia celor care păcălesc cu ușurință

Farsorul sau cel care are capacitatea să ne păcălească cu ușurință. Farsorii sunt pretutindeni și aceștia au existat încă din cele mai vechi timpuri. Aceștia fie se prefăceau a fi din familii regale, fie vindeau obiecte susținând că sunt valoroase. Indiferent de natura păcălelii, farsorii există și este important să știm să le recunoaștem jocul.

Decepția implică un agent ce induce o falsă credință în victimă. Domeniile de activitate ale decepției sunt vaste și pot presupune domenii precum magia, sportul, domeniul financiar și multe altele. Farsorul este mai degrabă non-violent și reușește să vrăjească o persoană utilizând strategii psihologice. Indiferent de sfera de activitate, există un element pe care toți scamatorii îl au în comun și anume, puterea de convingere.

La urma urmei, chiar și cei mai raționali oameni s-au dovedit a fi susceptibili la infracțiuni de înșelăciune. Acest lucru se datorează faptului că farsorii profită adesea de încrederea celor din jur și de tendința umană de a crede că ceea ce oamenii își doresc să fie adevărat chiar este. Acest scenariu este întâlnit cu precădere în cazul schemelor de îmbogățire rapidă prin dorința indivizilor de a face bani rapid. Psihologia ne precizează că de cele mai multe ori, escrocii prezintă un tipar de personalitate specific – triada întunecată. Aceasta are trei caracteristici și anume psihopatie, narcisism și machiavelism. Aceste caracteristici permit escrocilor să se angajeze în acte de înșelăciune fără a simți remușcare sau vinovăție.

Pentru început, farsorul va vinde o poveste. Ei vând o poveste, o poveste pe care persoana vrea să o creadă și pe baza căreia va ajunge să creadă în scamator. Indiferent că este vorba despre o metodă rapidă de a te îmbogăți, un prinț pe cal alb, un tratament miraculos și curativ – dacă poți rezona cu povestea, s-ar putea să crezi în ea.

Farsorii sunt buni cunoscători ai psihologiei umane. Aceștia știu să inventeze povești ce relevă propriile lor anxietăți, evenimente pentru care se învinovățesc sau dorințe. Pe scurt, se umanizează. Aceștia se deghizează sub cea mai efemeră formă a lor și se prezintă ca fiind minunați, însă imperfecți. Studiile din domeniul psihologiei ne informează în legătură cu faptul că oamenii acordă încrederea mai rapid cuiva pe care îl consideră imperfect, deoarece acest lucru stârnește un sentiment de familiaritate. Oamenii sunt atrași de persoanele care li se aseamănă într-o anumită manieră, oameni pe care îi consideră similari.

Apoi, scamatorii utilizează o metodă numită tehnica piciorului în ușă. Prima dată vor cere o mică favoare, de orice fel. Poate vor cere 10 minute din timpul tău sau o opinie inofensivă legată de un anumit subiect, spune Dr. Maria Konnikova, doctorandă în psihologie și autor al mai multor cărți despre scamatori și scamatorii. Aceasta este o metodă ușoară de a câștiga încrederea victimei și a-i oferi o mică recompensă. În mintea viitoarei victime, se produce un proces psihologic interesant. Data viitoare când va fi rugată să ofere ceva, victima va avea tendința de a spune da. Nu numai datorită faptului că și-a mai oferit deja ajutorul și nu ar exista motive pentru a spune nu, ci și pentru că oamenilor le place să fie utili.

O multitudine de șiretlicuri sunt folosite de scamatori pentru a ne păcăli. De cele mai multe ori, farsorii sunt demascați și trucurile lor sunt dezvăluite, însă uneori este prea târziu pentru cei păcăliți. Cărți, seriale și testimonialele celor înșelați, care au invadat internetul în ultimul timp, ne ajută să deslușim misterul din spatele acțiunilor lor; însă cum ne protejăm?

Un studiu publicat în jurnalul Personality and Individual Differences a investigat dacă triada întunecată se citește pe fețele noastre. Autorii studiului au aplicat chestionare pentru a măsura trăsăturile întunecate de personalitate, precum machiavelismul, psihopatia și narcisismul. Totodată, aceștia le-au pozat chipurile celor ce au completat chestionarele. Bazându-se pe răspunsurile participanților la chestionare, cercetătorii au creat chipuri noi cu ajutorul unui software. Aceștia au combinat fețele celor ce au avut un procent ridicat pe scala psihopatiei pentru a genera un chip “cu psihopatie crescută”. Același lucru s-a întâmplat și în rândul psihopatiei scăzute, a machiavelismului și narcisismului.

Cercetătorii au rugat participanții la studiu să identifice din cele 6 noi chipuri care sunt chipurile ce arată foarte machiavelic, narcisic sau de natură psihopatică și care sunt cele ce nu prezintă aceste trăsături. Rezultatele au indicat că doar chipurile ce ascund un grad înalt de narcisism au putut fi identificate, atât la prototipurile feminine, cât și la cele masculine. Aceste rezultate susțin o ipoteză a unei corelații între narcisism și anumite caracteristici fizice și morfologice ale acestei trăsături de personalitate. Spre exemplu, există posibilitatea ca femeile cu un grad mai mare de narcisism să aibă trăsături faciale ascuțite, iar cele care se află la celălalt capăt al spectrului să prezinte trăsături mai fine.

Cercetătorii adaugă faptul că sunt o mulțime de potențiale explicații pentru ascocierile dintre structura craniofacială și trăsăturile de personalitate. Una dintre acestea postulează că trăsăturile psihologice și cele fizice ar putea fi moștenite împreună.

Cercetătorii menționează că este nevoie de studii suplimentare pentru a susține astfel de teorii și ipoteze și pentru a confirma cu certitudine dacă într-adevăr oamenii pot distinge trăsăturile negative bazându-se pe structura facială a unei persoane. Până când studiile ne vor informa cum să nu cădem pradă farsorilor, putem să fim atenți. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărat – este posibil să nu fie.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente