HomeEditorialPurtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului ar putea avea beneficii...

Purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului ar putea avea beneficii mintale surprinzătoare

Un studiu recent publicat în revista Sleep arată că simplul act de a purta o mască pentru ochi cu scopul de a bloca lumina în timp ce dormi, îți poate îmbunătăți funcția cognitivă a doua zi. În cadrul a două experimente, cercetătorii au descoperit că purtarea unei măști pentru ochi în timp ce dormi îmbunătățește codificarea memoriei și te face mai alert în ziua următoare.

Așa cum demonstrează studiile despre somn, un somn bun este vital pentru funcționarea sănătoasă a creierului și a corpului nostru. De exemplu, prea puțin somn sau lipsa unui somn de calitate ne pot afecta negativ starea de vigilență în timpul activităților zilnice. Studiile demonstrează, de asemenea, că un factor care provoacă perturbarea somnului este lumina ambientală.

Ciclul somn-veghe este reglat de ciclul pământului lumină-întuneric; lumina soarelui dimineața ne semnalează să fim atenți și întunericul nopții ne semnalează să ne odihnim. Dar lumina soarelui nu este singura sursă de lumină care ne poate afecta somnul – sursele ambientale de lumină, cum ar fi luminile stradale și lumina de la aparatele electronice, pot ajunge, de asemenea, la retina noastră și ne pot afecta somnul.

Mutarea în Marea Britanie a însemnat să nu pot dormi dintr-un motiv simplu: casele din Cardiff nu au obloane! Majoritatea caselor din zona Cardiff au doar perdele și chiar și perdelele opace nu sunt suficiente pentru a oferi întuneric complet. Acest lucru a fost deosebit de problematic în lunile de vară, când soarele răsare încă de la 4 dimineața, ceea ce face dificil să dormi. În calitate de oameni de știință ai somnului, înțelegem importanța de a dormi suficient, iar trezirea la 4 dimineața în fiecare zi nu era ideală. Atunci, eu și colegii mei am devenit curioși să știm dacă purtarea unei măști de ochi pe timp de noapte pentru a bloca lumina ambientală ar putea fi o soluție”, a spus autoarea studiului Viviana Greco, doctorand la Cardiff University Brain Research Imaging Center.

Greco și colegii săi au efectuat două experimente pentru a explora modul în care purtarea unei măști pentru ochi care blochează lumina ambientală în timpul somnului ar putea afecta performanța cognitivă. În timp ce studiile au sugerat că măștile pentru ochi pot îmbunătăți somnul în rândul pacienților din unitățile de terapie intensivă, Greco a vrut să studieze efectul măștilor pentru ochi asupra somnului de acasă.

Primul studiu a implicat un eșantion final de 89 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Studiul a fost realizat pe o perioadă de două săptămâni. În timpul săptămânii experimentale, participanții au petrecut 5 nopți dormind în casele lor în timp ce purtau o mască pentru ochi și apoi au luat parte la 2 zile de testare. În timpul săptămânii de control, participanții au petrecut 5 nopți dormind acasă fără mască pentru ochi și apoi 2 zile de testare.

Cercetătorii au descoperit că participanții au demonstrat performanțe de învățare mai bune la o sarcină de asociere cu perechi de cuvinte (care măsoară capacitatea de a-și aminti evenimente și experiențe) după ce au purtat măștile pentru ochi. De asemenea, au reacționat mai rapid la un test care măsoară timpii de reacție. Împreună, acest lucru sugerează că masca de somn a dus la o mai bună codificare episodică a memoriei și la creșterea vigilenței.

Un al doilea experiment a inclus 33 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. De această dată, participanții au petrecut două nopți dormind cu o mască pentru ochi (procedura experimentală) și două nopți dormind cu o mască pentru ochi cu decupaje, astfel încât nicio țesătură să nu acopere regiunea ochiului (procedura de control). Participanții au dormit acasă cu un luminometru digital, în timp ce purtau o bandă EEG pentru a-și examina etapele de somn. Rezultatele au replicat descoperirea din experimentul 1, în care participanții au arătat performanțe de învățare mai bune după purtarea măștii de ochi.

Rezultatele au arătat, totuși, că performanța de învățare mai bună după purtarea măștii a fost asociată cu un timp mai lung de somn cu unde lente. Astfel, îmbunătățirile memoriei după purtarea măștii au fost prezise de timpul petrecut în somnul cu unde lente. Conform ipotezei homeostaziei sinaptice, activitatea undelor lente restabilește capacitatea creierului de a codifica informații noi prin reducerea la scară a sinapselor care au fost întărite în timpul orelor de veghe. Iar rezultatele cercetării arată că măștile pentru ochi duc la creșterea activității undelor lente.

Descoperirile studiului au implicații în lumea reală, spun autorii, mai ales că multe sarcini de zi cu zi, cum ar fi conducerea unei mașini, ne impun să fim atenți și să realizăm răspunsuri rapide.

„Purtarea unei măști pentru ochi peste noapte poate fi o soluție eficientă și ieftină pentru îmbunătățirea și avantajul performanței cognitive. Rezultatele noastre vorbesc despre timpi de reacție crescuți și de performanța îmbunătățită a memoriei. Implicațiile rezultatelor noastre sunt semnificative pentru multe sarcini de zi, cum ar fi conducerea unei mașini sau orice context educațional sau cultural care necesită învățare.”, a concluzionat Greco.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente