De la dezvoltarea de noi tehnici de salvare până la formarea medicilor viitorului, VR are o multitudine de aplicații pentru sănătate și asistență medicală, de la clinic la consumator.
În urma unei leziuni cerebrale hipoxice, o pacientă din Anglia a avut nevoie de îngrijire cu normă întreagă – dar acum, realitatea virtuală deschide noi lumi, de la adâncime la spațiul adânc, totul din confortul căminului ei de îngrijire.
„Nu pot să merg – și mă pot simți ușor și capabil să merg”, spune ea. “Poți să mergi sub mare, să te uiți la toți acești pești. Îmi reduce anxietatea. Mi se pare foarte utilă trusa de realitate virtuală.”
După ce au fost realizate numeroase teste la mai multe trusturi ce țin de Serviciile Naționale de Sănătate din Anglia, guvernul spune că tehnologiile imersive au potențialul de a schimba terapia și asistența medicală.
Intervențiile în care au fost testate truse de realitate virtuală pentru a trata durerea și fobiile ar putea ajuta Serviciile Naținale de Sănătate să economisească 2 milioane de lire sterline în fiecare an.
Kinetoterapeutul pacientei în cauză, Pamela Hicken, spune că trusa ei VR „încurajează mișcarea” și interacțiunea. „Am avut rezidenți care nu pot vorbi, care acum vorbesc cu oameni sau animale în videoclip”, spune ea.
Realitatea virtuală este utilă în planificarea operațiunilor complexe în prealabil, cum ar fi procedurile neurochirurgicale, deoarece ajută echipa chirurgicală să parcurgă întreaga operație înainte și să repete intervenția planificată. Acest lucru maximizează siguranța reducând la minimum surprizele. Datele sunt compilate din CT, RMN și ecografii, care sunt completate de VR și haptic. Reconstrucția arată și se simte ca pacientul real atunci când se află în mediul chirurgical.
VR este, de asemenea, crucială în robotica chirurgicală, care depinde de un braț robotizat controlat de un chirurg uman la o consolă. Chirurgul depinde de camera poziționată în interiorul corpului pentru a oferi o vedere a zonei pe care este operată. Cu toate acestea, feedback-ul tactil și senzorial este, de asemenea, important în timpul intervenției chirurgicale, iar o imitație corectă poate fi furnizată de VR în absența acestora.
Realitatea virtuală este utilă și în timpul procesului de ameliorare a durerii și de reabilitare a pacienților cu dureri severe, cum ar fi cei care se recuperează după ce au primit o grefă de piele, în timpul curățării zilnice a rănilor de arsuri sau pentru a face injecțiile administrate zilnic mai suportabile pentru copii.
Această nouă realitate permite scurtarea timpului de recuperare și în cazul terapiei fizice, venind în ajutorul pacienților să-și facă exercițiile. Acest lucru se datorează faptului că VR-ul îndepărtează atenția pacientului de la durere, oferind o realitate alternativă menită să îl absoarbă și să îl motiveze să finalizeze activitatea.
Astfel, pacienții care se recuperează după un accident vascular cerebral pot fi capabili să practice mișcări specifice fără riscul de a se răni în continuare prin cădere. Acest lucru le va spori încrederea atunci când vine vorba de a se deplasa efectiv în mediul lor real.
În general, industria VR este așteptată să atingă o valoare de 1,2 miliarde de dolari (900 de milioane de lire sterline) la nivel global până în 2024.
Potrivit autorității de reglementare a comunicațiilor, Ofcom, una din 17 gospodării din Marea Britanie avea un set de căști VR la începutul anului 2020, iar compania Statista estimează că până la sfârșitul anului acesta se vor fi vândut 6,1 milioane.
Există însă și o parte negativă la realitatea virtuală și aceea este ușurința de a cădea în dependență. Pe lângă acest amănunt, un raport al companiilor VR și guvernului din Marea Britanie a identificat potențiale probleme, inclusiv greață și oboseală, dacă tehnologia a fost proiectată prost.
Articol de Izabela Constantin