Un nou medicament în curs de testare le-a permis persoanelor supraponderale sau obeze să piardă aproximativ 22,5% din greutatea lor corporală, în medie în jur de 23 kg, în cadrul unui studiu amplu.
Atunci când compania Eli Lilly a anunțat luna trecută că un medicament experimental menit pentru tratarea obezității, sub forma unei injecții săptămânale numită tirzepatidă, a ajutat pacienții dintr-un studiu clinic amplu să piardă un număr mare de kg, reacțiile au fost rapide. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că medicamentul este încă supus experimentelor, urmând să fie cerută aprobare de la Food and Drug Administration din SUA.
Lilly a dezvoltat inițial medicamentul Tirzepatide pentru a trata diabetul de tip 2, ajutându-și pacienții să-și mențină nivelul de zahăr din sânge la un nivel constant.
Medicamentul este o peptidă sau un lanț de aminoacizi care funcționează prin activarea receptorilor organismului pentru doi hormoni numiți GIP și GLP-1. Acei hormoni stimulează secreția de insulină, întârzie golirea gastrică, suprimă pofta de mâncare și reglează metabolismul lipidelor din sânge.
Numeroși anchetatori medicali de la clinici diferite au testat medicamentul la peste 20.000 de persoane în acest scop. În lucrările publicate în reviste medicale evaluate de alți oameni de știință, compania a declarat că Tirzepatide a ajutat majoritatea pacienților să-și mențină nivelurile de hemoglobină A1C sub 7% – ținta recomandată pentru majoritatea persoanelor cu diabet, potrivit Asociației Americane de Diabet. Însă, în cadrul acestor studii pentru managementul diabetului efectuate între 2018 și 2021, s-a observat în mod constant că medicamentul a ajutat pacienții și să scadă în greutate.
Așadar, în 2019, compania a început o serie de studii clinice menite să testeze medicamentul drept tratament pentru obezitate. Luna trecută, aceștia au publicat rezultatele primului studiu de obezitate de stadiu avansat în care au fost înrolați 2.539 de pacienți. Acesta a evaluat eficacitatea și siguranța tirzepatidei la adulții cu obezitate, care au avut cel puțin o comorbiditate asociată cu boala, cum ar fi hipertensiunea sau apneea în somn, dar care nu aveau încă diabet.
Greutatea corporală medie a participanților la începutul studiului a fost de 105 kg.
Participanții la studiu care au luat tirzepatidă în loc de placebo au obținut reduceri medii în greutate, în procent de 16% (în jur de 15 kg) cu o doză de 5 miligrame, 21,4% (sau 22kg) la o doză de 10 miligrame și 22,5% (24 kg. ) la o doză de 15 miligrame.
Astfel de rezultate nu sunt observate în mod obișnuit la pacienții obezi care iau doar medicamente, fără să practice sport sau fără să își schimbe dieta, ci de obicei prin operații, cum ar fi chirurgia bariatrică. Însă deoarece obezitatea este o afecțiune medicală cronică, pacienții ar trebui să ia tirzepatidă toată viața, așa cum fac pentru tensiunea arterială sau medicamentele pentru colesterol, de exemplu.
O purtătoare de cuvânt a companiei Eli Lilly a spus că aceștia nu au un calendar public pentru a solicita aprobarea medicamentului de la Food and Drug Administration.
Articol de Izabela Constantin