Mușețelul este una dintre cele mai cunoscute plante din lume și studiile îi atestă heterogenitatea cu privire la aplicațiile sale în știință. Este un ingredient comun care poate fi găsit în produse pentru skin care, produse pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, a sistemului digestiv, a somunui și în suplimente care ajută la controlarea nivelului de stres.
Două dintre cele mai comune specii de mușețel comercializate în zilele noastre sunt Mușețelul German și Mușețelul Roman. Ambele specii aparțin familiei Asteraceae/Compositae, dar ele sunt folosite pentru a trata probleme de sănătate diferite. Ca și structură morfologică și chimică, variază și pot avea mai multe aplicații, iar uleiurile lor esențiale sunt extrase și marketate diferit.
Consumul moderat aduce beneficii multiple organismului, însă ca orice alt produs consumat excesiv, poate induce stări de vomă, somnolență și nu este recomandat consumul acestuia chiar înainte de intervenții chirurgicale. În acest articol sunt discutate caracteristicile principale ale Mușețelului German și Roman și identificate trăsăturile și beneficiile lor unice.
Mușețel German
Mușețelul German este nativ țărilor Europene și Asiatice, însă planta este prezentă și în America de Nord și Sud-Vest. Compusul primar al acestui tip de mușețel este terapenul bisabolol care se găsește în proporție de 50% în uleiul esențial de mușețel.
Studiile confirmă proprietățile farmacologice ale alfa-bisabolului printre care sunt incluse proprietăți anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice, sedative și care ajută în combaterea ulcerului.
De asemenea, studii curente explorează efectele antiapoptotice si antiproliferative pe care le are musețelul în linii celulare canceroase.
Rezultatele studiilor pre-clinice indică o activitate anti-cancerigenă a mușețelului și o asociază cu prezența compusului bioactiv prezent în mușețel și anume apigenina. Alte beneficii al consumului ambelor tipuri de mușețel sunt reducerea inflamației în corp, facilitarea vindecării rănilor, reducerea spasmelor musculare, calmarea bolilor de tip autoimun, a iritațiilor, eczemelor, etc.
Mușețelul Roman
Este o plantă perenă mediteraneană cu o înalțime de aprox. 16-32 cm, cu miros pregnant. Aceasta este nativă în țări precum UK, Europa de Sud-Vest (predominantă în Spania și Portugalia), țări din Africa de Nord și țări din Sud-Vestul Asiei. Principalii compuși ai Mușețelului Roman sunt esterii acidului angelic și ai acidului tiglic.
Acest tip de mușețel este cunoscut în mod deosebit pentru beneficii precum relaxare, somn calitativ și sănătate digestivă. Studiile evidențiază proprietăți precum activitea antioxidativă și antimicrobiană a uleiurilor naturale extrase din Mușețelul Roman. Alte potențiale beneficii ale acestuia includ reducerea indicelui glicemic și a stresului oxidativ.
În concluzie, deși mușețelul este o plantă comună și adesea neglijată, aceasta are beneficii semnificative ce variază de la sănătate digestivă, la îmbunatățirea somnului și la controlarea stărilor de anxietate. Acesta este asociat cu o durată prelungită de viață în populații de oameni care îl consumă în mod regulat, iar oamenii de știință îl recomandă ca fiind secretul vieții longevive.
Articol de Roxana Mirică