HomeHealthSângele de porc poate vindeca și conserva plămânii răniți ai donatorilor umani...

Sângele de porc poate vindeca și conserva plămânii răniți ai donatorilor umani pentru o perioadă lungă de timp

Porcii și sângele lor au puterea de a salva vieţile omenilor sau cel puțin pot salva plămânii umani răniți și pot face transplanturile de plămâni mai accesibile

Un raport de la Stanford Healthcare dezvăluie că perioada medie de așteptare pentru un transplant pulmonar în SUA este de doi ani pentru un pacient care are nevoie doar de un plămân și de trei ani dacă caută doi plămâni. Există întotdeauna o lipsă de plămâni disponibili pentru transplant și din totalul plămânilor donați, doar 30 la sută sunt acceptați în sfârșit.

Aproximativ 70% dintre plămânii donați fie sunt deteriorați, fie suferă leziuni în timpul conservării, făcându-i inadecvați pentru utilizare. Din păcate, acesta este motivul pentru care mulți pacienți enumerați de United Network for Organ Sharing (UNOS) pentru transplanturi pulmonare mor înainte de a primii un transplant.

O echipă de cercetători a propus o soluție unică la această problemă serioasă.

În studiul lor recent publicat, ei susțin că un plămân uman rănit donat poate fi transformat într-un plămân sănătos, demn de transplant, folosind sânge de la o gazdă de porc. Dacă are succes, această tehnică ar putea crește drastic numărul de plămâni care pot fi acceptați pentru transplanturi.

Plămânii donați sunt conservați în unități clinice folosind metoda perfuziei pulmonare ex-vivo (EVLP). Acest proces implică menținerea plămânului donat activ în afara corpului uman pe un sistem de susținere a organelor ex-vivo folosind sânge uman. Cu toate acestea, nu este posibil să se reproducă complet condițiile asemănătoare corpului uman.

Aceste sisteme izolate de susținere a unui singur organ nu au capacitatea de a reproduce procesele complexe hematologice, metabolice, endocrine, biochimice și alte procese homeostatice care permit sprijinirea pe termen lung a organelor ex vivo”, notează cercetătorii.

Prin urmare, majoritatea unităților clinice sunt capabile să păstreze plămânii donați timp de până la șase ore, iar după aceea, sănătatea plămânilor începe să se deterioreze. Din cauza lipsei unui mediu adecvat, organele suferă mai multe leziuni și în cele din urmă devin inutilizabile.

Potrivit autorilor studiului, utilizarea sângelui de la o gazdă de porc într-un EVLP crește drastic timpul de conservare a organelor și face plămânii răniți utilizabili pentru transplant. Ei au testat această metodă pe plămâni răniți primiți de la patru cadavre.

Cercetătorii au înființat o platformă de circulație a sângelui care le-a permis să perfuzeze sânge de porc în plămânii umani răniți, dar altfel sănătoși.

Rezultatele au fost surprinzătoare

Am arătat că acest sistem nu numai că a permis întreținerea și recuperarea pe mai multe zile a plămânilor de porc răniți, dar a susținut și viabilitatea și recuperarea funcțională a plămânilor donatorilor umani care au declinat pentru transplant”, au spus cercetătorii.

Deoarece plămânii umani ar fi putut respinge sângele de porc din cauza problemelor de imunitate, autorii studiului au monitorizat interacțiunile imunologice care au avut loc ca urmare a acestui schimb pentru a verifica fezabilitatea acestei metode. Interesant, ei au observat că, deși celulele imune ale porcului și imunoglobulina și-au făcut loc în plămânii umani, ele nu au afectat perfuzia și recuperarea plămânilor.

Demonstrăm că un sistem XC (circulație încrucișată) xenogeneic porcin este capabil să susțină viabilitatea și îmbunătățirea fiziologică a plămânilor donatorilor umani, în ciuda interacțiunilor imunologice substanțiale și complexe dintre om și porc” au explicat autorii.

Cu toate acestea, efectul sângelui străin asupra funcțiilor pulmonare umane este încă necunoscut. Autorii studiului nu știu dacă plămânii umani care au fost expuși la sânge de porc vor funcționa la fel ca plămânii normali. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege și optimiza rezultatele pe termen lung ale acestei metode.

Studiul este publicat în revista Science Advances.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente