Se știe deja că schimbările sezoniere și creșterile și scăderile cantității de lumină naturală afectează oamenii, putând provoca tulburări afective sezoniere (TAS). Oamenii de știință au reușit să studieze mai în detaliu efectul pe care lumina zilei îl are asupra creierului nostru.
Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie care are legătură cu expunerea diminuată la lumina naturală a soarelui și care apare de obicei în lunile de iarnă și mai des la latitudini mai mari, când orele de lumină sunt cele mai scurte.
Terapia cu lumină s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru tratarea TAS, alături de alte boli precum depresia cronică, depresia postpartum și tulburarea bipolară, dar modul în care modificările sezoniere ale duratei zilei și expunerea la lumină afectează și modifică creierul la nivel celular a ținut oamenii de știință în mare parte în întuneric.
În analiza lor, cercetătorii au descoperit că neuronii din „ceasul creierului” de 24 de ore (nucleul suprachiasmatic) localizați în hipotalamus interacționează pentru a se adapta la cantități variate de expunere la lumină naturală. Această conexiune provoacă modificări în celulele creierului individuale și în întreaga rețea în ansamblu.
Oamenii de știință știu deja că modificările „ceasului creierului” afectează zona responsabilă pentru modul în care ne confruntăm cu stresul, precum și capacitatea sa de a influența metabolismul, sistemul imunitar, creșterea biologică, dar și alți factori.
Potrivit neurologului Alesandre Porcu de la Universitate California din San Diego, într-un nou studiu, oamenii de știință au reușit să urmărească modul în care expunerea la lumina zilei afectează funcțiile hipotalamusului și comportamentul nostru zilnic.
Oamenii de știință și-au concentrat experimentele pe șoareci – au reușit să găsească în hipotalamus un grup de neuroni care pot influența gradul de motivare sau mai degrabă, rezistența la stres, metabolism și alte procese importante ale corpului. Drept urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că în viitor am putea manipula artificial un anumit set de neuroni pentru a controla răspunsul la mai multă sau mai puțină lumină naturală.
„Dacă neuronii umani funcționează în același mod necesită investigații suplimentare”, a spus Porcu. Cu toate acestea, putem spune deja că acest studiu este important. Lucrările ulterioare ale oamenilor de știință vor permite explorarea de noi căi de rezolvare a tulburărilor nervoase folosind așa-numita terapie cu lumină.
Echipa de cercetători consideră că descoperirea lor ne va permite să influențăm „memoria” creierului privind schimbările de cantitate de lumină așteptate în timpul schimbării anotimpurilor.
Articol de Izabela Constantin