HomeHealthSindromul fatal incurabil poate fi, în sfârșit, tratat cu un nou medicament

Sindromul fatal incurabil poate fi, în sfârșit, tratat cu un nou medicament

Sindromul Alagille este o tulburare genetică potențial fatală care afectează diferite organe și sisteme, în special, ficatul. În prezent, nu există un remediu cunoscut pentru acest sindrom, dar oamenii de știință au identificat acum un tratament potențial eficient.

Numit NoRA1, medicamentul nou dezvoltat vizează calea Notch, un sistem de semnalizare la nivel celular din organism care este important pentru o mulțime de sisteme biologice esențiale, inclusiv funcționarea corespunzătoare a ficatului.

Mutația genetică din spatele sindromului Alagille determină o reducere a semnalizării Notch, ceea ce conduce la creșterea și regenerarea slabă a canalelor biliare, determinând acumularea bilei și deteriorarea ficatului.

Peștii zebra sunt adesea folosiți în cercetarea științifică a bolilor umane, datorită cunoștințelor extinse asupra genomului său, asemănărilor în gene și ușurinței cu care dezvoltarea lor poate fi observată. În cea mai recentă cercetare, s-a demonstrat că NoRA1 stimulează semnalizarea Notch la peștii zebra cu mutații genetice similare cu cele găsite la copiii diagnosticați cu Sindromul Alagille.

Celulele ductului au fost declanșate să crească și să se regenereze așa cum ar face țesutul hepatic sănătos, inversând deteriorarea ficatului la peștele zebra. Șansele de supraviețuire ale peștilor zebra implicați în studiu au fost crescute prin aplicarea tratamentului. De fapt, doar o singură doză de NoRA1 administrată la patru zile după fertilizare a fost suficientă pentru a obține o îmbunătățire de trei ori a ratelor de supraviețuire.

Ficatul este cunoscut pentru marea sa capacitate de regenerare, dar acest lucru nu se întâmplă la majoritatea copiilor cu sindrom Alagille din cauza semnalizării Notch compromise. Cercetarea noastră sugerează că amplificarea căii Notch cu un medicament ar putea fi suficientă pentru a restabili potențialul regenerativ normal al ficatului”, a spus biologul molecular Chengjian Zhao, de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute din California.

Unul dintre beneficiile medicamentului este că vizează procesele din organism care ar trebui să aibă loc în mod natural. Acest lucru este de bun augur atunci când vine vorba de testarea acestuia pe oameni reali, mai departe, în cazul în care terapia progresează la studii clinice.

În loc să forțăm celulele să facă ceva neobișnuit, încurajăm doar să aibă loc un proces natural de regenerare, așa că sunt optimist că acesta va fi o terapie eficientă pentru sindromul Alagille”, a precizat biologul molecular Duc Dong, de asemenea de la Sanford Burnham. Institutul Prebys Medical Discovery.

Există posibilitatea ca NoRA1 să ajute și cu alte boli comune, atât de importantă este calea Notch pentru buna funcționare a proceselor biologice de zi cu zi. Deocamdată, accentul se pune pe modul în care poate ajuta cu această boală hepatică rară.

Peste 4.000 de copii pe an se nasc cu sindromul Alagille, iar transplanturile de ficat sunt adesea necesare. Fără un transplant și donatorii sunt puțini există o rată a mortalității de 75% până la sfârșitul adolescenței.

În prezent, cercetătorii lucrează la ficatul miniatural cultivat în laborator, folosind celule stem derivate de la pacienții cu sindrom Alagille pentru a testa mai departe medicamentul NoRA1, iar semnele sunt promițătoare.

Sindromul Alagille este considerat pe scară largă o boală incurabilă, dar credem că suntem pe cale de a schimba acest lucru. Ne propunem să avansăm acest medicament în studiile clinice, iar rezultatele noastre demonstrează pentru prima dată eficacitatea acestuia”, a  concluzionat Dong.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Sursa foto: Getty Images

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente