HomeHealthSunt bebelușii născuți din ovule înghețate mai predispuși la cancer?

Sunt bebelușii născuți din ovule înghețate mai predispuși la cancer?

Copiii născuți ca urmare a unei proceduri de fertilizare care implică embrioni înghețați pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer, raportează un grup de cercetători suedezi.

În transferul de embrioni congelați-dezghețați, un embrion este creat într-un laborator dintr-un ovul și spermatozoizi, congelat și ulterior dezghețat înainte de implantare.

Descoperirile, care au fost publicate în revista PLOS Medicine, s-au bazat pe un studiu realizat pe aproape 8 milioane de copii din patru țări europene.

Cercetătorii au analizat date medicale din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia, urmărind 171.744 de copii născuți datorită procedurilor de Tehnologie de Reproducere Asistată (ART), care sunt tratamente de fertilitate care manipulează ouă și embrioni. Aceste tratamente ar putea include fertilizarea in vitro (FIV), în care embrionii au fost transferați imediat fără a fi înghețați. Ei au studiat, de asemenea, 7.772.474 de copii care au fost concepuți în mod natural sau fără asistență pentru reproducere.

În timp ce copiii născuți după transferul de embrioni congelați-dezghețați prezintă un risc mai mare de cancer decât copiii născuți după transferul de embrioni proaspeți sau concepuți fără ART, riscul general de cancer nu a fost mai mare pentru cei concepuți prin ART, au subliniat cercetătorii.

Cele mai frecvente tipuri de cancer observate în acest studiu au fost leucemia și tumorile sistemului nervos central.

Cercetătorii subliniază că constatările lor ar trebui interpretate cu prudență, deoarece, deși studiul a fost mare, numărul copiilor născuți după transferul de embrioni congelați-dezghețați care au dezvoltat ulterior cancer a fost scăzut (48 de cazuri), ceea ce ar putea limita puterea statistică a analizei. .

Cu toate acestea, descoperirile pot ridica îngrijorări cu privire la transferul de embrioni congelați-dezghețați. Va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma o posibilă legătură între procedură și riscul crescut de cancer, precum și orice mecanisme biologice care ar putea sta la baza unui astfel de risc

„Un risc mai mare de cancer la copiii născuți după transferul de embrioni congelați-dezghețați în reproducerea asistată, a constatat un studiu amplu din țările nordice”, a adăugat autorul Ulla-Britt Wennerholm. „Riscul individual a fost scăzut, în timp ce la nivel de populație poate avea un impact datorită creșterii uriașe a ciclurilor de înghețare după reproducerea asistată. Nu s-a constatat o creștere a cancerului în rândul copiilor născuți după tehnici de reproducere asistată în general.”

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente