Un profesor japonez a dezvoltat un prototip de ecran TV care poate imita aromele alimentelor, un alt pas către crearea unei experiențe de vizionare multi-senzoriale.
Dispozitivul se numește Taste the TV (TTTV) și implică 10 recipiente de arome care pulverizează o combinație de gusturi pe o folie de plastic ce este stratificată pe un televizor cu ecran plat, în încercarea de a recrea gustul unui aliment.
„Scopul este acela de a face posibil ca oamenii să trăiască experiența a ceva precum mâncarea servită la un restaurant din cealaltă parte a lumii, chiar dacă stau acasă”, a declarat profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji din Japonia. „Mă gândesc să fac o platformă în care gusturile din întreaga lume să poată fi distribuite drept „conținut de gust”. Este același lucru ca vizionatul unui film sau ascultarea unei melodii care vă place”, a adăugat acesta. „Sper că oamenii vor putea, în viitor, să descarce și să se bucure de aromele mâncărurilor din restaurantele care le plac, indiferent de locul în care își au sediul în viitor.”
Pe Twitter oamenii s-au întrebat dacă acum, când ne aflăm în mijlocul unei pandemii globale este momentul potrivit pentru a lansa Taste-the-TV. „În timpul acestei pandemii?” a scris unul, „Foarte probabil să facem o descoperire în vremuri de corona :)”, a glumit altul.
În trecut, profesorul Miyashita și studenții săi au produs o gamă de dispozitive legate de experiențe senzoriale, inclusiv „o furculiță care face mâncarea să aibă un gust mai bogat”.
Jurnaliştilor li s-a arătat o demonstraţie a dispozitivului de către un student. Ea a spus aparatului că vrea „ciocolată dulce”, iar după câteva încercări comanda a fost pulverizată pe folie de plastic pentru ca ea să guste. „Este un fel de ciocolată cu lapte”, ar fi spus ea.
Miyashita a declarat că a construit prototipul în ultimul an și a estimat că, dacă ar fi creată o versiune comercială, ar costa 875 de dolari.
Profesorul a adăugat că acest dispozitiv ar putea fi util pentru somelieri și bucătari în pregătire, care au nevoie să guste lucruri în timp ce își perfecționează meșteșugurile, dar sunt dezavantajați din cauza învățării la distanță.
Articol de Izabela Constantin