În ultimii 160 de ani cercetătorii au observat că temperatura medie a corpului uman a scăzut cu 0,3 grade Celsius. Într-un nou studiu realizat la Universitatea din Michigan, oamenii de știință au examinat pacienții spitalizați cu sepsis și au descoperit că anumite specii de bacterii intestinale joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului; se presupune că aceste modificări microbiene ar putea determina variațiile pe termen lung ale temperaturii corpului.
La mijlocul secolului al XIX-lea, medicul german Carl Reinhold August Wunderlich a petrecut ani de zile înregistrând milioane de măsurători ale temperaturii corpului de la mii de pacienți și a constatat că temperatura medie a corpului uman este de 37 °C. Aceasta a fost doar o medie, gama de temperaturi normale ale corpului fiind cuprinsă între 36,2°C și 37,5 °C.
De atunci, mulți cercetători au sugerat că această temperatură medie a corpului este puțin mai mare decât ceea detectată în general la majoritatea oamenilor. Dar acum câțiva ani, o echipă de la Universitatea Stanford a susținut corectitudinea calculelor originale ale lui Wunderlich și, au admis că în schimb, măsurătorile noastre moderne sunt un indiciu că temperatura medie a corpului uman a scăzut de-a lungul timpului.
Această cercetare a constatat că temperatura corpului uman modern este, în medie, de aproximativ 36,4 ° C, scăzând relativ constant în fiecare deceniu din ultimul secol. Această constatare a fost susținută de o serie de ipoteze, de la îmbunătățirea încălzirii și răcirii gospodăriei (care au redus rata metabolică generală) până la o asistență medicală mai bună, care a condus la o scădere a inflamației la nivel de populație.
Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan, a fost explorată o altă ipoteză. De data aceasta, cercetătorii au investigat rolul pe care l-ar putea juca microbiomul nostru intestinal în reglarea temperaturii corpului.
Pentru a explora acest lucru, studiul s-a concentrat pe 116 pacienții spitalizați cu sepsis, în care organismul reacționează într-un mod periculos de extrem la infecție. Cercetările anterioare au descoperit că rezultatele clinice pentru pacienții cu sepsis ar putea fi prezise de traiectorii ale temperaturii corpului pe parcursul unei internări în spital. Deci, această investigație s-a întrebat în ce măsură compoziția microbiomului intestinal la momentul internării inițiale în spital ar putea prezice acele traiectorii ale temperaturii corpului.
Peste 100 de microbiomi ai pacienților cu sepsis au fost prelevați la momentul internării, iar cercetătorii au găsit modele distincte de bacterii intestinale care s-au corelat cu traiectoria temperaturii corporale de-a lungul timpului petrecut în spital. În special, nivelurile ridicate de bacterii Firmicutes au fost cel mai mult asociate cu răspunsurile ulterioare ale febrei ridicate.
În cadrul studiului cu modelele animale, cercetătorii au descoperit că șoarecii lipsiți de microbiom au prezentat fluctuații mai puțin extreme ale temperaturii corpului atunci când au fost induși cu sepsis, comparativ cu șoarecii cu bacterii intestinale normale. Potrivit conducătorului studiului, Robert Dickson, microbiolog și imunolog la Universitatea din Michigan, fluctuațiile temperaturii corporale observate la șoareci ar putea fi legate de familii de bacterii similare observate în cohorta de sepsis uman.
“Am descoperit că același tip de bacterii intestinale a explicat variația temperaturii atât la subiecții noștri umani, cât și la șoarecii noștri de laborator. Acest lucru ne-a dat încredere în validitatea descoperirilor noastre și ne oferă o nouă perspectivă pentru înțelegerea biologiei. “, a spus Dickson.
Potrivit lui Kale Bongers, autor al studiului și medic internist de la Universitatea din Michigan, aceste descoperiri sunt dovezi care indică un rol semnificativ pe care bacteriile intestinale îl joacă în reglarea temperaturii corpului nostru. Iar modificările microbiomului datorat dietei din ultimul secol ar putea susține scăderea mică a temperaturii medii a corpului uman. “Genetica umană nu s-a schimbat semnificativ în ultimii 160 de ani, dar schimbările în dietă, igienă, precum și antibiotice au avut efecte importante asupra bacteriilor noastre intestinale”, a spus el.
“Există un motiv pentru care temperatura este un semn vital. Este atât ușor de măsurat și ne spune informații importante despre starea inflamatorie și metabolică a organismului.”, a concluzionat el.
Cercetarea a fost publicată în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Articol de Cristina Zarioiu