Analizarea tumorilor canceroase de sân cu ajutorul inteligenței artificiale are potențialul de a îmbunătăți eficiența și rezultatele asistenței medicale. Specialiștii ne informează asupra faptului că acest proces trebuie implementat cu prudență, deoarece tehnologia nu este suficient de precisă încă.
Tehnologii similare de detectare a tumorilor canceroase prin algoritmi de inteligență artificială au produs anterior rate mari de teste fals pozitive. Aceste informații vin în urma unui editorial din JAMA Health Forum, co-scris de Joann G. Elmore, MD, MPH, cercetător la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center.
“Fără o abordare mai solidă a evaluării și implementării inteligenței artificiale, având în vedere adoptarea neîntreruptă a tehnologiei emergente în practica clinică, nu reușim să învățăm din greșelile din trecut în domeniul mamografiei”, se menționează în editorial. Articolul este rezultatul colaborării cu Christoph I. Lee, MD, MS, MBA, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.
Una dintre aceste greșeli din domeniul mamografiei, conform autorilor, o reprezintă utilizarea instrumentelor auxiliare de detecție asistată de calculator (CAD), care s-au bucurat de o popularitate crescută de mai bine de 20 de ani.
CAD a fost aprobat pentru utilizare de Food and Drug Administration (FDA) în 1998. În 2016, peste 92% dintre secțiile de imagistică din Statele Unite ale Americii foloseau această tehnologie pentru a detecta și interpreta mamografiile.
Studiile arată însă, conform cercetătorilor, că prin CAD acuratețea mamografiei nu s-a îmbunătățit. Se pare că, tehnologia de tip CAD este de fapt predispusă la a genera rezultate fals pozitive. Acestă tendință generează o supradiagnosticare a carcinomului ductal și la teste ulterioare de diagnosticare inutile.
“Adoptarea prematură a CAD este un simptom ce prevestește înclinarea către îmbrățișarea cu toată inima a tehnologiilor emergente înainte de a înțelege pe deplin impactul acestora asupra rezultatelor pacienților”, au scris Elmore și Lee.
Autorii sugerează că adoptarea tehnologiei trebuie să se întâmplă într-o manieră mai controlată, cu mai multe măsuri de proctecție instaurate. Este important să înțelegem din istoria CAD faptul că greșeli precum supradiagnosticarea pot apărea și în noile tehnologii și că acestea trebuie implementate cu mai multă atenție.
Articol de Victoria Nănău