Trezirea devreme și menținerea constantă a activității pe tot parcursul zilei poate îmbunătăți cogniția unei persoane și o poate face mai fericită, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) au descoperit că adulții în vârstă care s-au trezit înainte de ora 7 dimineața și s-au angajat într-o activitate fizică constantă și regulată în fiecare zi au avut rezultate mai bune la testele cognitive și au raportat niveluri mai scăzute de depresie.
Totodată, studiul a constatat că durata exercițiului este mai importantă pentru sănătatea creierului decât intensitatea. Participanții care au făcut exerciții fizice intense timp de o jumătate de oră până la o oră în fiecare zi au observat mai puține beneficii în comparație cu cei care au efectuat activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos timp de mai multe ore.
Pentru studiu, cercetătorii au colectat date de la 1.800 de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Fiecare a fost echipată cu un accelerometru, un dispozitiv capabil să detecteze mișcarea și exercițiile fizice – timp de șapte zile, pentru a le urmări activitatea zilnică. Participanții au completat, de asemenea, sondaje despre starea lor de spirit zilnică și au înregistrat, de asemenea, ora de trezire în fiecare dimineață.
Ei au descoperit că 37% dintre participanți s-au trezit dimineața devreme, la 7 a.m. sau mai devreme, au rămas relativ activi pe tot parcursul zilei și au avut, de asemenea, rutine zilnice consistente. Acest grup a înregistrat cele mai bune rezultate la examenele cognitive și a fost, de asemenea, cel mai puțin probabil să raporteze simptome depresive atunci când a fost intervievat.
„Mulți adulți în vârstă au avut modele clare: se trezesc înainte de ora 7 a.m. în medie și continuă să rămână activi aproximativ 15 ore pe zi. De asemenea, ei tind să urmeze același tipar zi de zi. Aceiași adulți erau mai fericiți, mai puțin deprimați și aveau o funcție cognitivă mai bună decât ceilalți participanți”, a spus Dr. Stephen Smagula, profesor asistent de psihiatrie la UPMC, într-un comunicat.
În mod similar, 32,6% dintre participanți au avut rutine zilnice consistente, deși aceștia au fost activi doar pentru o medie de 13,4 ore pe zi, din cauza trezirii mai târziu dimineața sau a adormitului mai devreme seara. Drept urmare, ei nu au avut rezultate la fel de bine ca grupul anterior la testele cognitive și au raportat riscuri ușor crescute de depresie.
Aceasta este o descoperire interesantă pentru cercetători, deoarece arată că o activitate mai regulată pe parcursul zilei poate fi mai valoroasă decât exercițiile intense în fiecare zi. „Oamenii cred adesea că intensitatea activității este importantă pentru sănătate, dar poate că durata activității este cea mai importantă”, a explicat Smagula. „Este un mod diferit de a gândi activitatea: poate nu trebuie să alergi la un maraton, ci doar să fii implicat în activități pe tot parcursul zilei.”
Restul de 29,8% dintre participanți au avut modele de activitate perturbate în care perioadele de activitate au fost neregulate pe tot parcursul zilei și inconsecvente de-a lungul zilelor. Acești adulți au avut cele mai mari rate de depresie și au avut cele mai slabe rezultate la testele cognitive.
Conform lui Smagula, relația dintre sănătatea mintală și tiparele de activitate poate merge în ambele sensuri: depresia sau tulburările cognitive pot face mai dificilă urmarea unei rutine consistente și, dimpotrivă, un ritm de activitate întrerupt poate agrava aceste simptome.
„Descoperirile noastre sugerează că întreruperea modelului de activitate este foarte frecvent și asociat cu probleme de sănătate la adulții în vârstă”, a explicat Smagula. „Relația este probabil bidirecțională, așa că vestea bună este că noi credem că schimbări simple – lucruri pe care toată lumea le poate încerca – pot restabili tiparele de activitate regulate, iar acest lucru poate îmbunătăți sănătatea.”
Smagula a spus că primul pas pentru a dezvolta o rutină consecventă și a dormi mai bine este să te trezești la aceeași oră în fiecare zi – indiferent cât de obosit ai fi. Următorul pas este să ai un plan realist pentru a rămâne activ pe parcursul întregii zile. „Un plan ar putea include realizarea unei liste de activități care îți plac și programarea timpului pentru a te întâlni cu un prieten sau un vecin.” a adăugat el.
indiciile de timp, numite „zeitgebers”, care ajută la setarea ceasului intern al corpului, pot ajuta, de asemenea, la crearea unei rutine stabile. Acestea includ lumina soarelui, exercițiile fizice și mâncatul. Animalele de companie, care adesea solicită mese și plimbări la aceeași oră în fiecare zi, pot fi importanți „zeitgebers”.
„Majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța unui somn bun și a exercițiilor fizice, dar cred că ceea ce lipsește din această imagine este modelul zilnic sau circadian, de activitate”, a spus Smagula. „A avea ceva pentru care să te trezești în fiecare dimineață și a avea o zi întreagă pe care o găsești utilă și plină de satisfacții ar putea fi ceea ce este important pentru noi ca să ne odihnim noaptea și să îmbătrânim bine.”
Rezultatele cercetării au fost publicate în JAMA Psychiatry.
articol de Cristina Zarioiu