O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a făcut primii pași în dezvoltarea unui ecran care se poate întinde și remodela după placul utilizatorului. Ecranul este alcătuit din polimeri elastici și materiale plastice sintetice și are o luminozitate maximă de cel puțin două ori mai mare decât cea a unui telefon mobil, putând fi întins până la de două ori lungimea inițială fără a se rupe.
Deși majoritatea polimerilor emițători de lumină nu pot fi modelați, flexibilitatea acestora poate fi crescută prin adăugarea de materiale elastice izolatoare, cum ar fi cauciucul. Dezavantajul acestor materiale este că adăugându-le, conductivitatea electrică a polimerului este scăzută.
Zhitao Zhang, cercetător la Stanford, a început cercetările pentru a ajusta aceste probleme în urmă cu trei ani și a descoperit că un polimer care emite lumină de culoare galbenă numit Super Yellow nu numai că a devenit moale și flexibil, dar a emis și o lumină mai strălucitoare atunci când a fost amestecat cu un tip de poliuretan, care este un plastic elastic.
Forma finală a ecranului conține șapte straturi. Pe lângă cele două straturi de exterior, în interior mai sunt două straturi de electrozi, fiecare urmat de straturi de transport de sarcină. Stratul emițător de lumină este prezent în centru. Când este alimentat, un electrod injectează sarcini pozitive (găuri) în stratul care emite lumină, în timp ce celălalt injectează sarcini negative (electroni) în acesta. Când cele două tipuri de sarcini se întâlnesc, ele se leagă și intră într-o stare de excitare energetică. Aproape imediat după, starea revine la normal prin producerea unui foton, urmând ca ecranul să fie pornit.
Ecranul poate fi lipit de piele, făcând din dispozitivele electronice portabile o piață valoroasă pentru această tehnologie.
„Imaginați-vă un afișaj în care puteți vedea și simți obiectul tridimensional pe ecran”, a spus Zhenan Bao, inginer chemist și co-autor al studiului. „Acesta va fi un mod complet nou de a interacționa unul cu celălalt de la distanță.”
Bao consideră că există o multitudine de potențiale moduri în care ecranul poate fi utilizat, cum ar fi realizarea unor ecrane interactive remodelabile sau chiar pentru a forma peisaje tridimensionale pe o hartă.
©Imagine: Universitatea Stanford
Articol de Izabela Constantin