O nouă mască respiratorie pe bază de membrană dezvoltată de cercetători poate capta și dezactiva proteinele spike ale SARS-CoV-2 pe măsură ce intră în contact cu acestea. Aceste proteine sunt cele care permit virusului să intre în celulele gazdă odată ce iau contact cu organismul.
Noul material poate capta și dezactiva acele proteine , au spus cercetătorii.
„Această inovație este un alt strat de protecție împotriva SARS-CoV-2 care poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului”, a spus profesorul Dibakar Bhattacharyya. „Acest lucru este promițător pentru dezvoltarea de noi produse care pot proteja împotriva SARS-CoV-2 și a unui număr de alți viruși patogeni umani.”
La debutul pandemiei de COVID-19, Dibakar Bhattacharyya și câțiva colegi din Marea Britanie au câștigat un grant de la Fundația Națională pentru Știință pentru a lucra la acest material. Lucrarea lor a fost publicată ăn luna mai.
Echipa a dezvoltat membrana, care a fost fabricată printr-o colaborare existentă cu un producător de membrane la scară largă. Proiectul a fost apoi testat folosind proteine spike SARS-CoV-2 care au fost imobilizate pe particule sintetice.
Nu numai că materialul a putut filtra aerosolii de dimensiunea coronavirusului, dar a fost și capabil să distrugă proteinele cu vârf în 30 de secunde de la contact.
Membrana a oferit un factor de protecție peste standardul OSHA pentru măștile N95, ceea ce înseamnă că ar putea filtra cel puțin 95% din particulele din aer, a constatat studiul.
„S-a dovedit că aceste membrane sunt un sistem promițător de avansare către noua generație de măști respiratorii faciale și filtre de mediu închis, care pot reduce semnificativ transmiterea coronavirusului prin dezactivarea proteinelor virale și captarea îmbunătățită a particulelor de aerosoli”, raportează studiul.
Membrana a oferit un factor de protecție peste standardul Administrației pentru Securitate și Sănătate Ocupațională pentru măștile N95, ceea ce înseamnă că ar putea filtra cel puțin 95% din particulele din aer.
Articol de Izabela Constantin