HomeHealthUn nou medicament ar putea contracara efectele comoției cerebrale asupra creierului

Un nou medicament ar putea contracara efectele comoției cerebrale asupra creierului

Un nou medicament derivat dintr-o moleculă, numită „ISRIB”, ar putea inversa efectele neuronale și cognitive ale comoției la câteva săptămâni după producerea unei răni.

Comoțiile cerebrale, mai ales atunci când sunt repetate, cresc riscul de a declanșa multe boli grave care afectează creierul precum boala Parkinson, scleroza multiplă sau depresia. Determină tulburări de concentrare și memorie și sunt, de asemenea, cel mai puternic factor de risc de mediu pentru demență – chiar și o comoție ușoară crește foarte mult riscul unei persoane. Sportivii de nivel înalt, în special în cazul sporturilor de contact, cum ar fi rugby sau box, unde apar adesea contuzii, sunt, prin urmare, deosebit de predispuși la aceste boli.

Din fericire, o moleculă, numită „ISRIB” de către cercetători, a fost identificată la Universitatea din California,  San Francisco. Aceasta ar putea inversa efectele neuronale și cognitive ale comoției la câteva săptămâni după producerea unei răni, potrivit unui nou studiu care a implicat șoareci.

Comoție cerebrală: acest nou tratament ar avea efecte de durată

Studiul, publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, constată că ISRIB inversează efectele leziunilor cerebrale traumatice (TBI) ) asupra coloanelor dendritice, o zonă a neuronilor vitală pentru cunoaștere. O îmbunătățire a memoriei de lucru a fost observată la șoarecii care au fost tratați cu această moleculă. Observarea a fost posibilă prin tehnici imagistice avansate.

Am fost încântați să constatăm că medicamentul a avut un succes deosebit în normalizarea funcției neuronale și cognitive cu efecte de lungă durată”, a declarat coautorul studiului Michael Stryker, profesor de fiziologie la UCSF.

După o singură comoție ușoară, neuronii șoarecilor au arătat o explozie masivă de spini dendritici nou formați. Aceste coloane suplimentare au continuat să fie produse pe tot parcursul perioadei de urmărire. Cu toate acestea, de fiecare dată, aceste noi coloane nu rămân mult timp în creier. Majoritatea au fost eliminate în câteva zile, ceea ce înseamnă că nu formaseră conexiuni sinaptice funcționale de durată.

Unii ar putea găsi acest lucru contraintuitiv la început, presupunând că mai multe coloane dendritice ar fi un lucru bun pentru a crea noi amintiri. Dar, în realitate, a avea prea multe coloane noi este ca și cum ai fi într-o cameră zgomotoasă – când prea mulți oameni vorbesc, nu poți auzi informațiile de care ai nevoie”, a spus  coautorul și profesorul Susanna Rosi.

O îmbunătățire a performanței memoriei de lucru

Aceste procese au fost rapid inversate odată ce șoarecii au fost tratați cu ISRIB. Molecula a fost astfel capabilă să repare modificările structurale neuronale cauzate de leziunea cerebrală. Ulterior, s-a observat o îmbunătățire a performanței la un test comportamental a memoriei de lucru, care a persistat mai mult de o lună după tratamentul final.

O lună la un șoarece este echivalentă cu câțiva ani la un om, așa că este foarte interesant să poți inversa efectele comoției cerebrale într-un mod atât de durabil ”, au spus autorii studiului.

Acest studiu ne amintește că de fapt creierul este foarte plastic; poate fi reconectat și vindecat. Prin inhibarea pe scurt a acestei căi de stres, putem restabili funcția sinaptică și cognitivă sănătoasă în multe afecțiuni neurologice ” , a  subliniat prof. Rosi.

Deși nu există dovezi ale toxicității acestui nou medicament la șoareci, studiile clinice evaluează în prezent siguranța și eficacitatea ISRIB la om.

Articol de Cristina Zarioiu

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente