HomeTechnologyUn nou prototip de fermă orbitală solară va fi lansat pe orbita...

Un nou prototip de fermă orbitală solară va fi lansat pe orbita Pământului

Fermele de energie solară din spațiu ar putea recolta energie regenerabilă de pe orbită 24/7.

Caltech a primit recent o donație de o sută de milioane de dolari pentru a-i ajuta să lanseze primul său prototip de fermă solară pe orbită, arată un raport New Atlas.

Cercetătorii din proiect urmăresc să dezvolte o tehnologie care să poată recolta energie solară 24/7 din spațiu. Ei construiesc structuri ultraușoare de ultimă generație care pot colecta și apoi transmite energie către Pământ de pe orbită.

Beneficiile recoltării energiei solare din spațiu se bazează pe faptul că razele soalare ajung la ferma solară 24/7 atunci când aceasta zboară pe o orbită geostaționară blocată.

Razele soarelui sunt, de asemenea, mult mai intense în spațiu decât atunci când și-au făcut drum prin atmosfera superioară a Pământului. Aceasta înseamnă că potențialul energetic în spațiu este de aproximativ opt ori mai mare pe metru pătrat de panou solar în comparație cu condițiile de pe Pământ.

Mai multe organizații, inclusiv Agenția Spațială Europeană, au lansat recent programe menite să testeze viabilitatea comercială a energiei solare din spațiu.

O echipă de la Caltech lucrează la proiectul său de energie solară spațială de aproape zece ani, după ce a fost lansat cu o donație de 100 de milioane de dolari din partea președintelui companiei Irvine, Donald Bren, în 2013. A primit încă 17,5 milioane de dolari în finanțare de la Northrop Grumman în 2015.

Proiectul Caltech a fost împărțit în trei echipe principale. Primul lucrează la celule fotovoltaice incredibil de ușoare, de înaltă eficiență, cu un raport putere/greutate de aproximativ 50-100 de ori mai mare decât panourile solare utilizate pe Stația Spațială Internațională.

O a doua echipă dezvoltă echipamente ultra-ușoare, cu costuri reduse, care transformă puterea de curent continuu în energie de radiofrecvență pentru a o transmite pe Pământ.

A treia echipă se ocupă cu conceperea metodelor de combinare a echipamentelor primelor două grupuri în ferme solare spațiale masive modulare formate din mii de plăci, măsurând aproximativ 9 km pătrați (3,5 mile pătrate).

Aceste plăci, o combinație a muncii primelor două echipe, măsoară fiecare aproximativ 10 cm (3,9 inchi) pătrați. Fiecare cântărește mai puțin de 2,8 g și sunt foarte flexibile, având capacitatea de a se plia în cel mai mic spațiu posibil, reducând costul lansării lor în spațiu la scară de masă.

Echipa Caltech își propune să trimită un prototip al fermei sale de energie solară din spațiu pe orbită în decembrie anul acesta. Este un progres mare, reflectând suma substanțială de bani cu care a început proiectul de energie solară spațială.

Cu toate acestea, obstacole logistice încă există, cum ar fi alegerea complexă cu privire la ce orbită să aleagă pentru proiectul său, o orbită geosincronă i-ar permite să îndrepte constant un singur receptor către o stație terestră de pe Pământ, în timp ce o orbită inferioară ar face lansarea mai ieftină, dar ar necesita mai multe receptoare legate de Pământ.

Dacă vor debloca potențialul energiei solare spațiale, vor deschide o nouă cale pentru recoltarea energiei regenerabile din spațiu fără pauză la scară mare.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente