Ochii noștri se schimbă odată cu vârsta, făcând afecțiuni precum prezbiopia foarte frecvente. La sfârșitul anului trecut însă, în urma a numeroase testări, a fost scos pe piață un medicament menit să trateze această afecțiune.
Nu există nici un remediu sau vreo modalitate de a preveni apariția prezbiopiei, acest lucru însemnând că practic toți adulții cu vârsta de 40 de ani și peste vor experimenta efectele acesteia în diferite grade pe măsură ce îmbătrânesc și probabil vor fi nevoiți să poarte ochelari de vedere sau lentile de contact.
Această afecțiune apare atunci când cristalinul, sau partea interioară a ochiului care îl ajută să se concentreze, oprește procesarea eficientă a luminii pe retină. Prezbiopia face privitul lucrurilor de aproape dificil și îi poate afecta pe cei care pot fi deja hipermetropi sau au dificultăți în a vedea obiectele care se află mai departe. Pentru unii, agravarea vederii de aproape necesită utilizarea ochelarilor sau a lentilelor de contact pentru lectură și alte activități de prim-plan.
Pentru persoanele care se confruntă deja cu hipermetropie, pot fi necesari ochelari de vedere bifocali sau progresivi, fie lentile de contact.
Vuity, care a primit aprobarea FDA în octombrie anul trecut, este o picătură oculară miotică, ceea ce înseamnă că este concepută pentru a provoca contractarea pupilei ochiului, a spus medicul oftalmolog Michael Korenfeld, care a fost implicat în studiile clinice pentru acest medicament.
Medicamentul conține pilocarpină, un ingredient clasificat drept anticolinergic, ceea ce înseamnă că funcționează prin blocarea neurotransmițătorilor din creier care controlează anumite funcții oculare, potrivit Allergan, compania care îl produce.
Prin reducerea diametrului pupilei atunci când este aplicat o dată pe zi, Vuity îmbunătățește profunzimea de focalizare a utilizatorilor, ajutându-i să vadă mai bine lucrurile de aproape, fără a fi nevoie de ochelari corectivi. Efectele medicamentului sunt temporare, astfel încât acestea dispar până la sfârșitul zilei și, dacă utilizatorii decid să nu mai aplice picăturile, vederea lor va reveni la starea anterioară.
Cu toate acestea, atunci când utilizatorii aplică picăturile pentru ochi, pupilele lor nu numai că se vor contracta, dar își vor „pierde capacitatea de dinamică… de a deveni din ce în ce mai mari atunci când se schimbă lumina ambientală”, a spus Korenfeld. Acest lucru înseamnă că, în timp ce utilizează Vuity, oamenii pot avea dificultăți în a vedea noaptea sau în momente în care gradul de lumină este redus, deoarece pupilele lor nu se vor putea dilata ca răspuns la aceste condiții.
Viitorul tratamentului prezbiopiei este interesant, deoarece cercetătorii lucrează la multe modalități potențiale de a depăși această condiție universală a bătrâneții.
În prezent există mult interes pentru dezvoltarea mai multor opțiuni de tratament pentru prezbiopie. Deocamdată, Vuity este o opțiune inovatoare, care ar putea fi de ajutor pentru multe persoane care întâmpină dificultăți de vedere și nu vor să poarte ochelari atunci când citesc.
Articol de Izabela Constantin