Cercetătorii de la University College London au dezvoltat un test pentru detectarea cancerului ovarian și de sân, care ar putea măsura și riscul unei posibile apariții viitoare a acestor boli.
Cancerul ovarian este responsabil pentru cea mai mare parte din decesele asociate cu cancerele ginecologice. În prezent, 75% dintre cancerele ovariane sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tumorile s-au răspândit deja. Depistarea mai rapidă a bolii ar putea îmbunătăți rezultatele tratamentului. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei și este de obicei detectat prin mamografie, urmată de o biopsie. Peste 250.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an și aproape 45.000 mor din cauza acestor boli.
Cercetările anterioare au sugerat faptul că modificările ADN-ului ar putea fi folosite pentru a prezice riscul de a dezvolta aceste afecțiuni. Testul WID folosește o singură mostră recoltată la screening-ul de rutină pentru depistarea cancerului de colul uterin și are scopul de a detecta sau prezice riscul de apariție a patru tipuri de cancer, identificând cu până la 30% mai multe femei cu risc crescut de tumori de sân sau cancer ovarian decât testele genetice.
Studiul a implicat evaluarea a peste 3.000 de femei din 15 centre din Europa. Cercetătorii au folosit mostre de screening cervical ca țesut surogat pentru a măsura semnele de pe ADN-ul (metilarea ADN-ului) celulelor cervicale și au descoperit că acestea pot fi legate în mod specific dacă cineva are cancer ovarian sau de sân.
Metilarea ADN-ului poate fi asemănată cu un „software” al celulelor noastre, deoarece determină modul în care acestea ar trebui să citească și să acționeze pe baza instrucțiunilor din ADN („hardware”). Odată cu înaintarea în vârstă, mediul și stilul de viață actualizează în mod constant „codul” software-ului, astfel metilarea ADN-ului continuând să se schimbe. Unele semne de metilare a ADN-ului pot duce la modificări nedorite ale modului în care celulele se comportă, acest lucru influențând predispoziția la boli, inclusiv la apariția cancerului. Aceste modificări ale metilării ADN-ului pot fi prezente cu ani înainte de dezvoltarea unei tumori și pot fi utilizate pentru a monitoriza riscul de cancer al unei persoane în timp.
În urma analizei datelor cercetării, s-a observat faptul că testul WID depășește metoda utilizată în prezent pentru determinarea riscului de cancer de sân prin combinarea informațiilor despre variantele genetice.
În timp ce metoda folosită în prezent a identificat 47,5% dintre femeile cu cancer de sân în grupul cu cel mai mare risc, noul test a identificat 76,6% dintre cazuri în rândul acestor femei. De asemenea, pentru cancerul ovarian, testul actual a identificat 35,1% dintre femeile din grupul cu cel mai mare risc, în timp ce testul WID a identificat 61,7% – cu peste 25% mai mult.
Urmează să fie publicate în curând rezultate suplimentare privind capacitatea testului WID de a prezice și apariția cancerului de uter și de col uterin. Împreună, aceste patru tipuri de cancer reprezintă mai mult de 50% din toate cancerele la femei din Europa.
Profesorul Widschwendter, doctor la Departamentul pentru Sănătatea Femeii al Institutului UCL a spus: „Studiile noastre au adoptat o abordare complet nouă și evaluează riscul unei persoane la mai multe tipuri cancer prin evaluarea mai multor amprente genetice diferite într-un singur eșantion de screening cervical. Testul WID va căuta urmele de pe ADN-ul unei femei pe măsură ce ea trece prin viață, înregistrând traseul pe care îl urmează și dacă se îndreaptă către cancer. Testul va revoluționa screening-ul și va permite o abordare mai personalizată a prevenirii și detectării cancerului, în care femeile vor fi examinate, monitorizate sau tratate în funcție de riscul individual”.
Testul WID ar putea revoluționa depistarea acestor boli și ar permite o viziune asupra riscului viitor la cele patru tipuri de cancer menționate, folosind genetica, prin prelucrarea unei mostre din timpul operațiunii de screening cervical.
Articol de Izabela Constantin