HomeHealthUn nou virus ridică semne de întrebare

Un nou virus ridică semne de întrebare

La aproape trei ani după ce noul coronavirus a fost detectat în China, un nou virus zoonotic a fost descoperit în cele două provincii din est ale țării, cu 35 de infecții identificate până acum. Acest nou tip de Henipavirus este numit și Langya Henipavirus sau LayV.

Henipavirusurile sunt clasificate ca agenți patogeni de nivel 4 de biosecuritate (BSL4). Ele pot provoca boli grave la animale și la oameni și, deocamdată, nu există medicamente sau vaccinuri autorizate pentru oameni.

Tipurile de henipavirusuri care au fost identificate înainte de acesta includ Hendra, Nipah, Cedar, Mojiang și virusul liliecilor din Ghana. Potrivit CDC din SUA, nu este cunoscut despre virusul Cedar, virusul liliecilor din Ghana și virusul Mojiang că ar cauza boli cu transmitere la oameni. Hendra și Nipah însă infectează oamenii și pot provoca boli fatale.

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost găsit la 35 de pacienți din provinciile Shandong și Henan. Mulți oameni au avut simptome precum febră, oboseală și tuse și se crede că aceștia au contractat virusul de la animale.

Autoritatea sanitară din Taiwan monitorizează acum răspândirea virusului. Cercetătorii au testat animale sălbatice și au găsit ARN viral LayV în mai mult de un sfert din 262 de șoareci de câmp, „o descoperire care sugerează că șoarecii de câmp ar putea fi un rezervor natural”. Virusul a fost detectat și la 2% dintre caprele domestice și 5% dintre câini. Descoperirea a fost evidențiată într-o scrisoare scrisă de cercetători din China, Singapore și Australia și publicată în New England Journal of Medicine luna aceasta.

Unul dintre cercetători, Wang Linfa de la Duke-NUS Medical School din Singapore, a declarat pentru Global Times, că aceste cazuri de LayV descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave, așa că „nu este nevoie să se producă panică”.

Virusul Langya este compus din 18402 nucleotide cu organizare genomică identică cu alte henipavirusuri. LayV a fost detectat pentru prima dată în 2018 printr-un eșantion de la un fermier care locuiește în provincia Shandong, care a prezentat febră. În următorii 2 ani, alte 34 de persoane, majoritatea fermieri, au fost infectate cu virusul în provinciile Shandong și Henan.

Urmărirea interacțiunii a 9 pacienți infectați cu 15 membri ai familiei în contact apropiat nu a evidențiat nicio transmitere a LayV. Anchetatorii au reiterat limitările dimensiunii mici ale eșantionului, dar au emis ipoteza că, spre deosebire de COVID-19, transferul de la om la om al henipavirusului Langya este destul de puțin probabil: „Nu a existat un contact apropiat sau un istoric de expunere comun în rândul pacienților, ceea ce sugerează că infecția în populația umană poate fi sporadică.”

Cu toate acestea, experții în boli infecțioase au avertizat de mult că încălzirea globală și distrugerea naturii vor crește riscul transmiterii virușilor de la animale la oameni, în evenimente cunoscute sub numele de „spillovers zoonotic”.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente