În 300 de milioane de ani, pe Pământ, aranjarea continentelor va fi foarte diferită de cea pe care o cunoaștem astăzi și un nou supercontinent, denumit Amasia va vedea atunci lumina zilei.
Într-un studiu publicat în revista științifică The National Science Review, o echipă de cercetători de la Universitatea Curtin din Australia și de la Universitatea Beijing din China a dezvăluit cum va arăta Pământul peste 300 de milioane de ani.
Amasia „se va naște atunci când Oceanul Pacific va dispărea”
„În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut sub numele de ciclul supercontinentului. Asta înseamnă că actualele continente sunt obligate să se reunească în câteva sute de milioane de ani”, a declarat geofizicianul și profesorul universitar dr. Chuan Huang, autorul principal al studiului, de la Grupul de Cercetare pentru Dinamica Pământului de la Universitatea Curtin și de la Școala de Științe ale Pământului.
Noul supercontinent se va naște atunci când Oceanul Pacific va dispărea, când America se va ciocni cu Asia. Australia va juca, de asemenea, un rol în acest eveniment planetar, ciocnindu-se mai întâi cu Asia și apoi conectând America și Asia, odată ce Oceanul Pacific se va închide.
Oceanul Pacific este ceea ce a mai rămas din superoceanul Panthalassa, care a început să se formeze acum 700 de milioane de ani, când supercontinentul anterior a început să se destrame. Este cel mai vechi ocean de pe Pământ și s-a micșorat de la dimensiunea sa maximă încă de pe vremea dinozaurilor. În prezent, se micșorează cu câțiva centimetri pe an. Cu dimensiunea sa actuală de aproximativ 10 mii de kilometri, se prevede că Oceanul Pacific va dura între două și trei sute de milioane de ani pentru a se închide.
Pentru a proiecta noul supercontinent, cercetătorii s-au echipat cu un computer capabil să efectueze modelări geodinamice 4D ținând cont de mai mulți parametri, precum grosimea și rezistența litosferei în timp și influența zonelor considerate a fi la undă seismică joasă.
Ce este un supercontinent?
Un supercontinent este o singură masă terestră formată din întreaga litosferă continentală sau cea mai mare parte a litosferei (stratul exterior al Pământului, cu o grosime de 100-200 km). Acest fenomen are loc la fiecare 600 de milioane de ani.
Plăcile tectonice se mișcă pe mantaua Pământului, modificându-i în mare măsură peisajul. Este o activitate esențială pentru ca Pământul să-și poată expulza căldura internă.
Ultimul supercontinent cunoscut este Pangea, care s-a format acum aproape 300 de milioane de ani. Potrivit cercetărilor, acest supercontinent s-a destrămat în urmă cu 180 de milioane de ani, când dinozaurii au populat Pământul.
Ce climat va avea noul supercontinent?
A avea întreaga lume dominată de o singură masă continentală ar modifica dramatic ecosistemul și mediul Pământului. Potrivit oamenilor de știință, supercontinentul nou format va avea o biodiversitate redusă. „Pământul, așa cum îl știm, va fi radical diferit atunci când se va forma Amasia. Nivelul mării este de așteptat să fie mai scăzut, iar interiorul vast al supercontinentului va fi foarte arid, cu amplitudini termice zilnice mari”, a declarat coautorul studiului, Zheng-Xiang Li.
În prezent, Pământul este format din șapte continente cu ecosisteme și culturi umane foarte diferite, așa că ar fi fascinant să ne gândim cum ar putea arăta lumea peste 300 de milioane de ani.
Sursa foto: Curtin University