Studiul atrage atenția asupra naturii „eterogene” a demenței care poate implica oameni la orice vârstă.
Un bărbat de 19 ani din China a fost diagnosticat cu Alzheimer, ceea ce îl face cea mai tânără persoană bolnavă de această boală.
Potrivit cercetătorilor de la Spitalul Xuanwu de la Capital Medical University din Beijing, memoria adolescentului a scăzut treptat pe parcursul a doi ani și avea caracteristici care erau markeri puternici ai bolii Alzheimer, inclusiv pierderea memoriei și atrofia hipocampului, o contracție care este un semn precoce al bolii.
Neurologii de la o clinică de memorie din China au exclus alte cauze care ar fi putut declanșa afectarea cognitivă a pacientului și au ajuns la concluzia că acesta îndeplinește criteriile de diagnostic pentru „probabila” boală Alzheimer.
Descoperirea ar putea schimba percepția conform căreia tulburările cognitive apar rar la tineri, a raportat South China Morning Post.
„Studiul și-a propus să acorde atenție bolii Alzheimer cu debut precoce. Explorarea misterelor tinerilor cu boala Alzheimer poate deveni una dintre cele mai provocatoare întrebări științifice ale viitorului”, au spus autorii.
Autorii au afirmat că aproape toți pacienții cu boala Alzheimer sub 30 de ani au mutații patologice ale genelor. Înainte de acest diagnostic, cel mai tânăr pacient cu Alzheimer avea 21 de ani. Ei au purtat mutația genei PSEN1, care are ca rezultat acumularea de proteine anormale în creier, ceea ce duce la plăci toxice. Aceasta este o caracteristică comună a Alzheimer.
În mod surprinzător, acest caz a fost diferit.
„Acesta este cel mai tânăr caz raportat vreodată care îndeplinește criteriile de diagnostic pentru probabil boala Alzheimer fără mutații genetice recunoscute”, au spus autorii, adăugând că aproape toți pacienții anteriori mai tineri de 30 de ani aveau mutații genetice cunoscute.
Pacientul a început să prezinte simptome cu doi ani înainte de consultația la spital. Un an mai târziu, situația lui s-a înrăutățit când a început să sufere o pierdere clară a memoriei pe termen scurt.
Potrivit studiului, nu și-a putut aminti ce s-a întâmplat în ziua precedentă sau unde erau depozitate bunurile sale. De asemenea, a avut probleme cu citirea, iar reacțiile i-au fost întârziate.
Persoana a renunțat în cele din urmă la liceu, deoarece nu și-a putut termina temele, nu-și putea aminti dacă a mâncat și și-a pierdut frecvent lucrurile personale.
Natura demenței poate implica oameni de orice vârstă. George Perry, profesor la Universitatea din Texas din San Antonio care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru SCMS că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă boala Alzheimer, precum demența, devine din ce în ce mai frecventă la persoane tinere.
„Acest caz atrage atenția asupra naturii eterogene a demenței care poate implica oameni de orice vârstă”, a declarat Perry, care este și redactor-șef al Journal of Alzheimer’s Disease, pentru SCMS.
Raportul de caz este publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.
Articol de Răzvan Lupu