În urma unor cercetări recente, a fost descoperit faptul că terapia cu electroșoc, care este descrisă nefavorabil în filme și emisiuni TV, produce în mod constant rezultate mai bune pentru depresia care este rezistentă la tratament.
Potrivit unei analize a șase studii care au publicat recent concluziile lor în JAMA Psychiatry, terapia electroconvulsivă (ECT) este mai eficientă decât ketamina în ameliorarea rapidă a depresiei majore.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este o afecțiune larg răspândită care afectează aproximativ 5% dintre indivizi la nivel global. Să te simți trist, iritabil, să-ți pierzi plăcerea față de lucruri de altădată încântătoare și chiar să înduri durerea sau oboseala inexplicabilă săptămâni întregi sunt toate semne de depresie. Cel mai frecvent tratament de primă linie pentru depresie este utilizarea unui antidepresiv oral (în combinație cu psihoterapie). Cu toate acestea, dacă antidepresivele orale sunt ineficiente sau dacă pacientul este în pericol imediat de auto-vătămare, există alte opțiuni de terapie mai rapide, inclusiv ECT și, mai recent, ketamina sau esketamină.
Ketamina este folosită mai rar în SUA decât esketamina, un spray nazal care a fost aprobat de Food and Drug Administration pentru a trata depresia. Cu toate acestea, nu există studii care să compare eficacitatea ECT cu esketamină. Ketamina este folosită în mod obișnuit ca anestezic injectabil în medicină, dar în ultima perioadă a fost investigată ca o intervenție cu acțiune rapidă pentru a-i ajuta pe cei care suferă de depresie gravă.
- Greg Rhee, un epidemiolog psihiatru la Universitatea din Connecticut School of Medicine, alături de mai mulți asociați de la Universitatea Harvard, Universitatea Kyungnam din Coreea, Spitalul McLean și Spitalul General Massachusetts din Boston, Universitatea din Toronto, VA New England Mental Illness din West Haven și de la Universitatea Yale au examinat șase studii clinice globale care au contrastat ketamina cu ECT pentru depresia majoră. Studiile, care au fost efectuate în spitale din Suedia, Germania, Iran și India, au implicat în total 340 de pacienți.
Toate cele șase studii au descoperit în mod independent că ECT a fost mai eficientă decât ketamina în ameliorarea simptomelor depresiei severe.
„ECT are în mod constant mai mult succes decât ketamina” în a ajuta pacienții cu depresie gravă, spune Rhee. „Nu am găsit diferențe în funcție de vârstă, sex sau locație geografică. Deci am putea spune că oricine este eligibil pentru ECT va beneficia.”
Deși ketamina a ajutat în general pacienții, ECT a avut rezultate mai bune per total. Ketamina ar putea fi un tratament viabil pentru persoanele care nu pot și supuși terapiei cu electroșoc. Profilurile efectelor secundare ale celor două tratamente au fost diferite, cu ECT mai probabil să provoace dureri de cap, dureri musculare și pierderi de memorie, în timp ce ketamina a fost mai probabil să provoace simptome disociative, vertij și vedere dublă.
Există două studii suplimentare care compară ECT și ketamina în curs de desfășurare, iar Rhee speră să adauge datele lor la analiză atunci când acestea sunt disponibile.
„Fiecare studiu raportează direct că ECT funcționează mai bine decât ketamina. Dar oamenii sunt încă sceptici față de ECT, poate din cauza stigmatizării sau a reprezentărilor negative din filme precum „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” și emisiuni precum „Stranger Things”, spune Rhee. „Trebuie să îmbunătățim conștientizarea publicului cu privire la ECT pentru depresia rezistentă la tratament.”
Articol de Izabela Constantin