Folosirea dispozitivelor digitale, cum ar fi smartphone-urile, ar putea ajuta la îmbunătățirea abilităților de memorie, mai degrabă decât să-i determine pe oameni să devină uituci, arată un nou studiu condus de cercetătorii de la University College London (UCL).
Studiul, care a fost publicat în Journal of Experimental Psychology a demonstrat că utilizarea unui dispozitiv digital poate ajuta la stocarea și reamintirea informațiilor foarte importante, iar memoria este astfel eliberată pentru a-și aminti alte lucruri, mai puțin importante.
În acest context, rezultatele acestui studiu contravin îngrijorărilor anterioare ale oamenilor de știință, care susțineau că utilizarea excesivă a tehnologiei ar putea duce la declin cognitiv și „demență digitală”.
Noul studiu demonstrează că utilizarea unui dispozitiv digital ca memorie externă îi ajută pe oameni să-și amintească nu numai cunoștințele salvate în dispozitiv, dar îi ajută și să-și amintească și informațiile nesalvate.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au cerut unui număr de 158 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 71 de ani să efectueze un exercițiu de memorare cu informații mai mult sau mai puțin importante de reținut. Și asta, folosind fie doar propria memorie pentru prima jumătate a exercițiilor, fie memoria și un dispozitiv digital pentru a doua jumătate a studiului.
O memorare cu 18 până la 27% mai bună
Rezultatele experimentului au arătat că participanții care au folosit un dispozitiv digital pentru a stoca informații aveau o capacitate de memorie cu 18-27% mai mare decât cei care nu au folosit-o. Într-adevăr, atunci când oamenilor li s-a permis să folosească memorie externă, dispozitivul digital îi ajuta să-și amintească informațiile pe care le stocaseră pe ea, dar, surprinzător, dispozitivul a îmbunătățit și memorarea informațiilor neînregistrate.
« Am vrut să explorăm modul în care stocarea informațiilor într-un dispozitiv digital ar putea influența abilitățile de memorie. Am descoperit că atunci când oamenilor li s-a permis să folosească o memorie externă, dispozitivul i-a ajutat să-și amintească informațiile pe care le-au salvat în ea. Acest lucru nu a fost deloc surprinzător, dar am constatat, de asemenea, că dispozitivul a îmbunătățit memoria oamenilor și pentru informațiile nesalvate. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea dispozitivului a schimbat modul în care oamenii își foloseau memoria pentru a stoca informații de mare importanță față de informații de importanță redusă. Astfel, când oamenii trebuiau să-și amintească singuri, își foloseau capacitatea de memorie pentru a-și aminti cele mai importante informații. Dar când au putut folosi dispozitivul, au salvat informații de mare importanță în acesta și au folosit propria memorie pentru informații mai puțin importante. « , a spus autorul principal, Dr. Sam Gilbert de la Institutul UCL de Neuroscience Cognitive.
Rezultatele arată că instrumentele de memorie externă funcționează. Departe de a provoca „demență digitală”, utilizarea unui dispozitiv de memorie extern poate chiar să ne îmbunătățească memoria pentru informații pe care nu le-am salvat niciodată. Dar trebuie să avem grijă să facem copii de rezervă pentru cele mai importante date. Altfel, dacă un instrument de memorie eșuează, am putea rămâne doar cu informații de importanță mai mică în propria noastră memorie.
Articol de Cristina Zarioiu