Un produs care și-a făcut loc în majoritatea caselor din lume, în urma pandemiei de COVID-19 este cu siguranță dezinfectantul pentru mâini.
Este un produs pe care trebuie să-l avem cu noi în orice moment și să-l folosim de mai multe ori pe zi; însă știm cât de sigure sunt dezinfectantele pe care le cumpărăm?
Ce ingrediente trebuie să conțină un gel dezinfectant de calitate
Cele două ingrediente active cheie din dezinfectantele pentru mâini sunt alcoolul etilic (etanol) și alcoolul izopropilic. Conform OMS, dezinfectanții pentru mâini ar trebui să conțină un procent de cel puțin 60% alcool, pentru a fi eficienți în distrugerea bacteriilor și a virusurilor (cei care au un procent mai mic nu sunt la fel de eficienți) și pot limita creșterea bacteriilor, nu și distrugerea lor).
Alte ingrediente recomandate sau permise sunt:
> Peroxid de hidrogen: pentru eliminarea sporilor contaminanți;
> Glicerina: servește ca umectant;
> Apă distilată și sterilă (sau fiartă și răcită);
> Alți aditivi, cum ar fi parfumurile, nu sunt recomandați, dar sunt permiși.
Ce ingrediente NU trebuie să conțină un gel dezinfectant
Specialiștii de la FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite au avertizat consumatorii și furnizorii de asistență medicală asupra unei creșteri a dezinfectanților pentru mâini care sunt etichetați că conțin etanol, dar care au fost testați pozitiv pentru contaminarea cu metanol.
FDA au interzis comercializarea dezinfectanților care conțin metanol (denumit și alcoolul din lemn) – o substanță toxică care poate provoca greață, leziuni ale nervilor și orbire atunci când este absorbită prin piele și deces dacă în cazul în care e ingerată (ingestia a 2 linguri de metanol poate fi mortală pentru un copil, iar 55 grame până la 225 grame poate fi mortală pentru un adult).
De ce este metanolul letal?
Spre deosebire de etanol, metanolul se transformă în formaldehidă pe măsură ce se descompune; iar formaldehida trece apoi la o a doua enzimă care transformă compusul în acid formic. Acumularea de acid formic reduce pH-ul sângelui, făcându-l să fie periculos și va perturbă procesele metabolice necesare celulelor pentru a produce energie.
De unde știi dacă dezinfectantul tău conține metanol?
Lista FDA pentru interzicerea utilizării include acum peste 90 de mărci contaminate cu metanol (conțin această substanță într-o procent de 1% până la 80%). Din păcate, metanolul nu este trecut în lista ingredientelor de pe sticlă, așadar consumatorii trebui să verifice lista FDA de produse dezinfectante și totodată să evite mărcile necunoscute.
Dacă ai unul dintre produsele din lista FDA de dezinfectanți pentru mâini, trebui să întrerupi imediat utilizarea și să-l arunci, în mod ideal într-un recipient pentru deșeuri periculoase.
Articol de Cristina Zarioiu