Cercetătorii australieni au descoperit că „superviermele” Zophobas morio se poate hrăni cu polistiren, un poluant comun al oceanului. Această descoperire ar putea fi cheia rezolvării problemelor legate de poluarea cu plastic.
Dr. Chris Rinke și echipa sa de la Școala de Chimie și Bioștiințe Moleculare a Universității din Queensland au hrănit acești viermi cu diferite diete pe o perioadă de trei săptămâni. Unora dintre aceștia li s-a administrat spumă de polistiren, unora tărâțe, iar altelor o dietă bazată pe plante.
„Am descoperit că superviermii hrăniți cu o dietă care conținea doar polistiren nu numai că au supraviețuit, ci chiar și au câștigat în greutate”, spune dr. Rinke. „Acest lucru sugerează că viermii pot obține energie din polistiren, cel mai probabil cu ajutorul microbilor intestinali.”
Deși s-a constatat că pe termen îndelungat dieta din plastic are un impact negativ general asupra diversității și sănătății microbiomului intestinal al viermilor, cercetătorii au identificat câteva enzime din intestinul superviermilor despre care cred că pot degrada polistirenul.
Cercetătorii spun că au folosit o tehnică numită metagenomică pentru a găsi mai multe enzime codificate cu capacitatea de a degrada polistirenul și stirenul. Scopul pe termen lung este de a crea enzime care să degradeze deșeurile de plastic în instalațiile de reciclare prin mărunțire mecanică, urmată de biodegradare enzimatică.
„Superviermii sunt ca mini-plantele de reciclare, care mărunțesc polistirenul cu gura și apoi îl hrănesc bacteriilor din intestin”, explică dr. Rinke. „Produșii de descompunere din această reacție pot fi apoi utilizați de alți microbi pentru a crea compuși de înaltă valoare, cum ar fi bioplasticele.”
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia, au descoperit că mediul înconjurător produce în mod natural un număr tot mai mare de enzime microbiene care pot degrada deșeurile de plastic pe măsură ce nivelurile de poluare continuă să crească. Aceștia sunt de părere că rata degradării enzimatice crește în corelație cu nivelurile locale de poluare cu plastic, arătând un semn remarcabil al modului în care mediul reacționează la daunele cauzate de deșeuri.
Cercetătorii speră că studiul va stimula reciclarea deșeurilor de plastic și va reduce depozitele de gunoi.
Articol de Izabela Constantin