Este deja bine cunoscut faptul că prunele uscate sunt bune pentru sănătatea intestinelor, dar o nouă cercetare de la Penn State sugerează că acestea ar putea fi bune și pentru sănătatea oaselor. Analiza, publicată recent în revista Advances in Nutrition, a descoperit că prunele uscate pot ajuta la întârzierea și chiar prevenirea pierderii osoase la femeile aflate la menopauză.
“La femeile ce au intrat la menopauză, nivelurile mai scăzute de estrogen pot declanșa o creștere a stresului oxidativ și a inflamației, crescând riscul de subțiere a oaselor care poate duce la fracturi”, a declarat Connie Rogers, profesor de științe nutriționale și fiziologie. “Încorporarea prunelor uscate în alimentație poate ajuta la protejarea oaselor prin încetinirea sau inversarea acestui proces”.
Într-o cercetare, oamenii de știință au descoperit că prunele uscate pot ajuta la prevenirea sau la întârzierea pierderii osoase la femeile aflate la menopauză, posibil datorită capacității lor de a reduce inflamația și stresul oxidativ, ambele contribuind la pierdere osoasă.
Osteoporoza este o afecțiune în care densitatea osoasă scade și care poate afecta pe oricine. Studiile epidemiologice demonstrează însă că aceasta apare cel mai frecvent în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani. Osteoporoza afectează peste 200 de milioane de femei în întreaga lume. Din cauza acesteia sunt raportate peste nouă milioane de fracturi în fiecare an. O persoană poate să nu știe că suferă de această afecțiune până când se confruntă cu o fractură sau o ruptură după un incident minor, cum ar fi o cădere. Chiar și o tuse sau un strănut poate provoca o fractură în oasele osteoporotice la unii pacienți.
Tratamentele medicamentoase sunt o soluție viabilă pentru tratarea osteoporozei. Acestea includ, dar nu sunt limitate la, agoniști și antagoniști de estrogen sau calcitonină. Tot mai mulți indivizi sunt interesați și de altfel de modalități de tratament. Astfel, a apărut nevoia de a investiga alimente ce pot contribui la protecția împotriva osteoporozei.
“Fructele și legumele care sunt bogate în compuși bioactivi, cum ar fi acidul fenolic, flavonoidele și carotenoidele, pot contribui la protejarea împotriva osteoporozei”, a declarat Mary Jane De Souza, profesor de fiziologie, “prunele uscate, în special, câștigând teren în cercetările anterioare”.
Oasele sunt menținute sănătoase de-a lungul vieții prin procese de geneză celulară, în timp ce celulele vechi sunt eliminate. Cu înaintarea în vârstă, moartea celulară se întâmplă mai des și mai rapid decât formarea de celule noi, datorită stresului oxidativ generat de radicalii liberi dezechilibrați din organism.
Studiul, o meta analiză a 28 de studii preclinice și clinice pe modele de rozătoare sau pe oameni, generează dovezi despre consumul de prune uscate și potențialul lor de a reduce inflamația și stresul oxidativ.
Studiile clinice au observat că introducerea în dietă a 100 de grame de prune uscate (aproximativ 10 prune uscate/zi), zilnic timp de un an, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă din antebrațe și din partea inferioară a coloanei vertebrale. În plus, consumul a 50 sau 100 de grame de prune uscate pe zi, timp de șase luni, a prevenit pierderea densității minerale osoase totale și a scăzut TRAP-5b — un marker al resorbției osoase — în comparație cu femeile care nu au consumat prune uscate. Cu alte cuvinte, a încetinit pierderea celulară, un mecanism ce funcționează mai alert decât creșterea osoasă în osteoporoză.
“Acest lucru se poate datora inhibării inflamației și suprimarea markerilor de stres oxidativ”. Cercetătorii au menționat, de asemenea, că un mecanism potențial pentru aceste efecte este faptul că prunele uscate declanșează o schimbare în microbiomul intestinal care apoi reduce inflamația în colon.
Voi câte prune aveați în plan să mâncați astăzi?
Articol de Victoria Nănău