Se pare că motoarele zgomotoase, claxonele și sirenele nu sunt doar stresante, dar ar putea și crește tensiunea arterială.
Un nou studiu realizat de cercetătorii Colegiului American de Cardiologie a dezvăluit că expunerea constantă la zgomotul din trafic ar putea crește tensiunea arterială, potrivit unui comunicat de presă instituțional.
Cercetările anterioare au stabilit deja o legătură între traficul rutier zgomotos și un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, dar a existat o lipsă de dovezi solide și nu a fost clar care factor, zgomotul sau poluarea aerului, era mai semnificativ.
Noul studiu este semnificativ deoarece a stabilit că expunerea la zgomotul din trafic crește riscul de hipertensiune arterială.
„Am fost puțin surprinși de faptul că asocierea dintre zgomotul din traficul rutier și hipertensiune arterială a fost robustă chiar și după ajustarea pentru poluarea aerului”, a spus Jing Huang, autorul principal al studiului și Profesor asistent la Departamentul de Științe ale Sănătății Ocupaționale și a Mediului din cadrul școlii de Sănătate Publică la Universitatea Peking din Beijing, China.
Pentru acest nou studiu, cercetătorii au examinat date de la peste 240.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care nu aveau hipertensiune arterială la începutul studiului. Ei au folosit Common Noise Assessment Method, un instrument european de modelare, pentru a estima zgomotul din traficul rutier pe baza adreselor rezidențiale ale participanților.
Folosind date de urmărire pe parcursul a opt ani, cercetătorii au examinat numărul de indivizi care au dezvoltat hipertensiune arterială. Ei au descoperit că persoanele care locuiesc în apropiere de traficul rutier nu numai că aveau mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, dar riscul de a dezvolta hipertensiune arterială creștea odată cu creșterea nivelului de expunere la zgomot.
Chiar și după luarea în considerare a expunerii la particule fine și dioxid de azot, aceste corelații au rămas valabile. Cu toate acestea, cei care au fost expuși atât la zgomotul din trafic, cât și la poluarea aerului cu niveluri ridicate au prezentat cel mai mare risc de hipertensiune arterială, ceea ce indică faptul că și poluarea aerului are un impact.
„Zgomotul din traficul rutier și poluarea aerului cauzată de trafic coexistă în jurul nostru”, a spus Huang.
„Este esențial să explorezi efectele independente ale zgomotului din traficul rutier, mai degrabă decât mediul total,” a adăugat el.
Faptul că rezultatele studiului confirmă legătura dintre hipertensiune arterială și expunerea la zgomotul din traficul rutier ar putea sprijini măsurile de sănătate publică. Noile politici ar putea contribui la reducerea efectelor negative ale zgomotului din traficul rutier. Acest lucru poate fi realizat prin măsuri precum implementarea unor reglementări mai stricte privind zgomotul și aplicarea legii, îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a planificării urbane și investițiile în tehnologii mai noi pentru vehicule mai silențioase.
„Până în prezent, acesta este primul studiu prospectiv de dimensiuni mari care abordează direct efectul zgomotului din traficul rutier asupra incidenței hipertensiunii arteriale nou diagnosticate”, a declarat Jiandong Zhang, Profesor în divizia de cardiologie de la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill și autorul comentariului editorial însoțitor.
„Datele demonstrate în acest articol oferă o calitate superioară a dovezilor pentru a justifica potențialul de a modifica zgomotul din traficul rutier și poluarea aerului atât la nivel individual, cât și la nivel social, în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare”a adăugat el.
Studiul a fost publicat în JACC Advances.
Articol de Răzvan Lupu