HomeTechnologyAI ajută la detectarea mai rapidă a celulelor canceroase, noi cercetări susțin...

AI ajută la detectarea mai rapidă a celulelor canceroase, noi cercetări susțin că au creat un patolog artificial

Nu se poate nega că detectarea precoce a cancerului îmbunătățește rata de supraviețuire a unui pacient. Diagnosticul său, care se realizează prin detectarea modificărilor în dimensiunea sau forma celulei, este esențial pentru patologia bolii.

Acum, în majoritatea cazurilor, medicii trebuie să facă o biopsie pentru a se asigura că pacientul are cancer. Analiza biopsiilor de țesut solid se face de obicei în mijlocul unei operații medicale de către patologi instruiți. Această analiză de specialitate necesită patologi care să efectueze procese în mai multe etape și să inspecteze țesuturile la microscop, toate în timp ce pacientul stă întins pe masa de operație. Acest proces, de cele mai multe ori, necesită mult timp, resurse și muncă.

Este nevoie de o abordare diferită care să reducă pregătirea probelor și de asemenea, să economisească timp, spune un nou studiu.

Cercetătorii din Germania au dezvoltat o metodă simplă și rapidă pentru analiza probelor de tumori canceroase.

Folosind probele de biopsie de țesut solid de colon de la oameni și șoareci, cercetătorii au folosit o mașină de măcinat țesut pentru a descompune probele de biopsie la un nivel de celulă unică. Apoi au folosit citometria de fluorescență și deformabilitate în timp real (RT-FDC) pentru a analiza aceste celule.

RT-FDC este o tehnică microfluidică care permite evaluarea proprietăților fizice ale unor celule simple, cu până la 1.000 de celule analizate pe secundă. Aceasta este o abordare de 36.000 de ori mai rapidă decât metodele vechi de analiză a deformabilității celulelor.

Dar simpla analiză a celulelor nu este suficientă pentru un diagnostic.

Pentru a evalua rezultatele acestei analize, echipa a apelat la inteligența artificială. Modelul lor AI ia în considerare seturi mari de date și în 30 de minute evaluează dacă țesutul este canceros.

Conform comunicatului de presă intitulat „crearea unui patolog artificial”, cercetătorii susțin că acest lucru anulează cu totul nevoia de patologi.

Dr. Markéta Kubánková, parte a echipei de cercetare de la Institutul Max Planck pentru Știința Luminii din Erlangen, explică:

Când mergi la medicul tău, el nu se uită doar la tine, ci face și un examen fizic și simte părți ale corpului tău. Cu metodele tradiționale de analiză a unei probe de biopsie, un patolog poate privi doar celulele. Putem examina fizic celulele individuale, ceea ce ne oferă mult mai multe informații cu care să lucrăm.”

Cercetătorii speră că această metodă ar putea ajuta, de asemenea, comunitatea medicală să evalueze diferite tipuri de boli inflamatorii intestinale în viitor.

Echipa a folosit, de asemenea, aceeași metodă pentru a detecta inflamația țesuturilor în IBD.

Interesant Engineering a raportat anterior o lucrare de cercetare care a găsit o modalitate de a ilumina tumorile maligne în timpul intervenției chirurgicale, astfel încât medicii să poată diferenția între zonele canceroase și țesuturile sănătoase.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente