HomeTechnologyAlbă sau neagră? Tu ce culoare alegi pentru mașina ta?

Albă sau neagră? Tu ce culoare alegi pentru mașina ta?

Atunci când trebuie să decidem ce culoare vom vopsi o cameră sau chiar ce culoare de mașină să ne cumpărăm, mulți dintre noi ne vom găsi în fața unei cumpene decizionale. Atunci când facem o investiție pe termen lung, ne dorim să alegem cea mai bună variantă, însă când vine vorba de culoarea unui obiect, într-un viitor apropiat, nu vom mai fi nevoiți să alegem.

Cum? Prin noile tipuri de cerneală de la E Ink, companie ce își dorește să contribuie la personalizarea constantă a electronicelor ce ne înconjoară. E Ink este inventatorul mai multor tipuri de cerneală electroforetică, adesea numită cerneală electronică. Când este laminată pe o folie de plastic și apoi adăugată pe electronice, creează un afișaj electronic de hârtie (EPD). Deși sună de natură futuristă, cerneala electronică este de fapt rezultatul simplu al unei fuziuni chimice, fizice și electronice simple.

Aceasta seamănă mult cu hârtia obișnuită, atât de mult, încât utilizează aceiași pigmenți folosiți în industria tipografică de astăzi. E Ink a dezvoltat până astăzi patru tipuri de sisteme de vopsea.

Sistemul de cerneală cu 2 pigmenți

Acesta este format din milioane de microcapsule, fiecare cu diametrul unui fir de păr uman. Fiecare dintre microcapsule conține atât particule albe încărcate negativ, cât și particule negre încărcate pozitiv, suspendate într-un fluid limpede. La aplicarea unui câmp electric pozitiv sau negativ, particulele corespunzătoare se deplasează în partea superioară a microcapsulei, iar ca urmare acestea devin vizibile pentru privitor. Acest lucru face ca suprafața pe care este utilizată această vopsea să fie albă sau neagră.

Sistemul de cerneală cu 3 pigmenți

Spectra 3000 de la E Ink folosește un sistem de cerneală cu 3 pigmenți în structură de microcupă. Această cerneală a fost concepută special pentru etichetele electronice amplasate pe rafturi (ESL) și există într-o mulțime de culori: negru, alb, roșu, galben. Acest sistem de cerneală funcționează în mod similar cu sistemul de pigment dublu, o încărcare electrică fiind aplicată pigmenților pentru facilitarea mișcării. Ceea ce le distinge pe cele două este utilizarea micro-cupelor (Microcups) și nu a microcapsulelor.

Sistem de cerneală cu 4 pigmenți

E Ink Spectra 3100 este produsul Spectra de ultimă generație. Ceea ce îl face special este sistemul de cerneală bazat pe patru pigmenți care oferă funcționalitate suplimentară. Aceasta utilizează particule de negru, alb, roșu și galben ce reușesc să genereze culori bogate și vibrante. Mai mult, are un timp îmbunătățit de actualizare și un interval de temperatură extinsă, satisfăcând cerințele retailerilor pentru etichete electronice. Aceasta va fi vândută și ca panouri, care oferă o rezoluție mai mare pe diferite dimensiuni pentru etichetele electronice.

Aceste tipuri de vopsea au o multitudine de aplicații, de la cele tehnologice la aplicațiile de design și construcții.

În cadrul programului Consumer Electronic Show (CES), BMW a prezentat noul model de mașină ce utilizează aceste tipuri de vopsea. Curând, prin apăsarea unui singur buton, ce generează semnale electrice, mașina viitorului își va modifica culoarea singură.

„O suprafață albă reflectă mult mai multă lumină solară decât una neagră”, spune compania. „În consecință, încălzirea vehiculului și a habitaclului, ca urmare a luminii puternice a soarelui și a temperaturilor exterioare ridicate, poate fi redusă prin schimbarea exteriorului la o culoare deschisă.” Pe vreme mai rece, tonurile mai închise vor ajuta vehiculul să absoarbă mai multă căldură de la Soare.

Practic, mașina ta poate fi neagră pentru a atrage privirile pasionaților, dar se poate transforma cu lejeritate într-o mașină de culoare albă în zilele toride de vară. Astfel, nu trebuie să mai renunțăm la homeostaza termică în favoarea nuanței mașinii.

“În viitor, experiența digitală va mai avea loc doar pe ecrane. Realul și virtualul vor fuziona din ce în ce mai mult, iar cu BMW iX Flow, aducem caroseria mașinii la viață.”, spune Frank Weber, membru al comisiei de management BMW.

iX Flow poate face mai multe decât să-ți schimbe culoarea mașinii, spre exemplu ar putea să ofere pulsații de culori diferite, dacă încerci să-ți găsești mașina într-o parcare aglomerată.

BMW și mulți alți inovatori în multiple domenii își doresc să aducă personalizarea cât mai aproape de mâinile consumatorului, prin toate mijloacele. Acest tip de vopsea și nenumăratele moduri în care poate fi utilizată sunt dovada design-ului centrat pe oameni care, până acum, a lipsit din domeniul tehnologiei. Până la urmă, consumatorul este utilizatorul produsului, iar experiența acestuia cu produsul este cea care determină succesul.

 

 

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente