HomeTechnologyDoppler-ul asistat de roboți detectează de trei ori mai multe șunturi.

Doppler-ul asistat de roboți detectează de trei ori mai multe șunturi.

Un nou studiu ne informează asupra capacității unui nou dispozitiv asistat de un robot, pentru a detecta șunturi cardiace la pacienții cu accidente vasculare cerebrale embolice. Acest dispozitiv, o ecografie Doppler transcraniană, a îmbunătățit considerabil acest proces în comparație cu standardul actual – ecografia transtoracică.

Conform studiului, acest dispozitiv, o ecografie transcraniană Doppler, a detectat de 3 ori mai multe șunturi considerate ca fiind intervenționale, în comparație cu standardul. Astfel, cu ajutorul Doppler-ului asistat de robot, de 3 ori mai multe accidente vasculare cerebrale embolice pot fi prevenite.

Ecografia Doppler transcraniană asistată este mai ușor de realizat, iar acest lucru ar putea permite unui număr mai mare de pacienți să fie investigați preventiv pentru posibile accidente vasculare cerebrale, cu ajutorul unei metode de investigație mai sensibile la șunturi.

“Cred că ecografia Doppler transcraniană asistată de robot poate umple golul dintre rata de detectare a șunturilor pe care o obținem cu standardul actual de îngrijire, și anume ecocardiografia transtoracică, și ceea ce un istoric publicat de peste 30 de ani ne spune că am putea obține cu Doppler transcranian ca screening de primă linie”, a declarat autorul principal, Mark Rubin, profesor asistent de neurologie la University of Tennessee Health Science Center.

Conform studiilor, menționează Robin, pacienții ce prezintă suspiciune de accident vascular cerebral embolic au parte de investigații de rutină ce necesită evaluarea șunturilor de dreapta la stânga în zona inimii, cum ar fi un patent foramen ovale. Un foramen ovale este o deschidere în formă de clapetă între septurile atriale primum și secundum. Acesta permite circulația sângelui în perioada intrauterină.  Orificiul nu cauzează probleme fătului, deoarece acesta nu își folosește încă plămânii. Pe măsură ce plămânii acestuia încep să funcționeze normal, tensiunea creată forțează, în majoritatea cazurilor, închiderea foramenului ovale. În cazul unei dificultăți la închiderea orificiului, aceasta se consideră o problemă congenitală. Tot mai multe dovezi indică faptul că foramenul ovale cauzează evenimentele embolice.

La momentul actual, pentru depistarea șunturilor se folosește o ecocardiografie transtoracică, o procedură neinvazivă, însă de ani de zile, spune Rubin, este cunoscut faptul că această metodă nu este suficient de sensibilă în detectarea șunturilor. Ecocardiografia prezintă o sensibilitate de doar 45% pentru detectarea foramen ovale. O alternativă o reprezintă ecocardiografia transesofagiană mai sensibilă, însă aceasta este invazivă și neplăcută, necesitând sedare și introducerea unei sonde pe gât.

Ecografia Doppler transcraniană tradițională este o alternativă ce generează rezultate excelente, cu o sensibilitate de 96%, însă pentru această procedură este nevoie de expertiză datorită procesului dificil de plasare a sondelor. Astfel, folosirea acesteia a rămas limitată, în centrele de înaltă specializare. Pe de altă parte, Dopplerul transcranian asistat de robotică menține sensibilitatea necesară, fără a fi nevoie de un expert.

În studiu, tehnica robotică a fost comparată cu cea tradițională într-un eșantion de 129 de pacienți ce fuseseră diagnosticați cu un accident vascular cerebral. Criterul a fost detectarea unui șunt de la dreapta la stânga. Acest lucru a avut loc la 82 dintre cei 129 de pacienți (63,6%) cu ajutorul dispozitivului robotic, în timp ce dispozitivul tradițional a detectat șuntul la doar 27 de pacienți.

Mark Rubin a explicat că descoperirea unui șunt este pivotală, deoarece strategii noi de tratament pentru reducerea riscului viitor de accidente cerebrale vasculare pot fi implementate. De exemplu, anumiți pacienți cu un patent foramen ovale, cu precădere în populația tânără fără alți factori cardiovasculari, pot beneficia de pe urma închiderii acestuia. Totodată, medicamente pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral pot fi administrate, din timp, pentru a reduce probabilitatea evenimentului.

Conform studiului, utilizarea ecografiei Doppler transcraniană asistată de robotică poate detecta un factor de risc major pentru accidentele vasculare cerebrale embolice. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unui eveniment nedorit pentru de trei ori mai mulți pacienți decât alternativa clasică, prin intervenție asupra șunturilor și medicație corespunzătoare.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente