HomeTechnologyAvantajele unei perne inteligente

Avantajele unei perne inteligente

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o pernă inteligentă menită să urmărească poziția capului pe tot parcursul nopții, alături de calitatea somnului.

În numeroase cazuri, lipsa cronică de somn a fost corelată cu afecțiuni fizice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, precum și problemele de sănătate psihică.

Persoanele care doresc să aibă un mai bun control asupra activității lor în timpul somnului au avut până acum două opțiuni. Una dintre ele este petrecerea nopților în cadrul unei unități medicale, pentru a fi monitorizați de cadre speciale care să folosească diferite aparaturi. O altă alternativă ar mai fi folosirea unei aplicații controlate printr-un smartphone sau un ceas inteligent, aceasta fiind o alegere mult mai convenabilă, dar mai puțin precisă.

Fiind conștienți de faptul că există o reală nevoie pentru alte alternative, mulți cercetători au început să dezvolte noi sisteme de monitorizare a somnului folosind nanogeneratoare triboelectrice (TENG). Aceste sisteme cu autoalimentare au luat forma unor măști pentru ochi, curele, plasturi și chiar lenjerie de pat.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Guangxi și Academia Chineză de Științe au dorit să adapteze această abordare pentru a crea o versiune mai puțin restrictivă și mai confortabilă, care se concentrează pe mișcarea capului în timpul somnului. Pentru a construi această nouă pernă inteligentă, echipa a formulat un strat triboelectric de polimer flexibil, poros.

Mișcarea dintre cap și acest strat modifică câmpul electric din jurul electrozilor din apropiere, generând un curent. Ei au legat împreună mai mulți dintre acești senzori cu autoalimentare pentru a crea o matrice TENG (FB-TENG) flexibilă și respirabilă, care poate fi plasată deasupra unei perne obișnuite. Acest sistem ar putea genera o tensiune care corespunde cantității de presiune aplicată și ar putea urmări mișcarea unui deget care trasează literele. De asemenea, această matrice ar putea capta distribuția presiunii unui cap uman fals în timp ce acesta își schimba poziția.

Noua pernă inteligentă ar putea avea utilizări dincolo de urmărirea somnului, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în revista ACS Applied Materials & Interfaces. De exemplu, sistemul ar putea monitoriza pacienții cu boli care afectează mișcarea capului, cum ar fi spondiloza cervicală.

Perna inteligentă ar putea fi, de asemenea, adaptată pentru a oferi un sistem de avertizare timpurie pentru cei care riscă să cadă din pat, au spus ei.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente