Prevenirea bolilor de inimă poate preveni riscul dezvoltării unor boli precum demența sau boala Alzheimer, spun rezultatele unui studiu recent.
Datele culese în cadrul studiului Framingham Heart Study derulat în Statele Unite arată că tensiunea arterială sistolică ridicată (TAS), alături de diabet, ar fi cei mai importanți factori de risc vascular pentru dezvoltarea demenței în jurul vârstei de 55 de ani, în timp ce boala cardiacă a fost identificată ca un factor de risc mai important pentru demență la vârsta de 65 de ani.
Studiul a inclus aproape 5.000 de participanți, care au fost urmăriți pe parcursul a zece ani. Cercetătorii au analizat în mod special riscul de demență pe baza problemelor cardiovasculare și a vârstei. Ei au inclus participanți care au făcut parte din Profilul de risc de accident vascular cerebral Framingham.
Cercetătorii observă că obezitatea în jurul vârstei de 35-40 ani sau mai devreme a fost asociată cu un risc crescut de demență la sfârșitul vieții, dar indicele de masă corporală mai scăzut mai târziu în viață este, de asemenea, un marker al riscului crescut de demență. Tensiunea arterială crescută a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de demență, dar tensiunea arterială scăzută după vârsta de 60 de ani pare să aibă un efect negativ asupra cogniției.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că combinația dintre bolile de inimă și o predispoziție genetică pentru boala Alzheimer triplează cantitatea de beta-amiloid, care este o proteină care se acumulează și declanșează boala Alzheimer.
Asocierea dintre factorii de risc vascular și demență este complexă, neliniară și poate varia în funcție de vârstă, ceea ce face dificilă dezvoltarea unor reguli generalizabile de predicție a riscului de demență pentru indivizii de diferite vârste.
Însă aceste constatări, observă cercetătorii, evidențiază necesitatea unei abordări mai individualizate pentru atenuarea riscului apariției acestei boli.
Aceste boli cognitive nu au un tratament eficient, astfel încât identificarea factorilor de risc modificabili care ar putea întârzia sau preveni demența devine din ce în ce mai importantă.
„Acesta este o lucrare interesantă care se adaugă la cunoștințele noastre tot mai mari despre factorii de risc pentru demență, sugerând că profilurile de risc pot diferi în funcție de vârstă. A fi capabili să evaluăm factorii de risc într-un mod mai individualizat, cum ar fi grupele de vârstă, poate fi important pentru a informa îngrijirea personalizată”, a declarat Dr. Clair Sexton, directorul principal al programelor științifice și de informare pentru Asociația Alzheimer.
Articol de Izabela Constantin