HomeTechnologyBacterii magnetice care pot transporta medicamente

Bacterii magnetice care pot transporta medicamente

Cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția au făcut o descoperire cu adevărat remarcantă în domeniul bacteriilor care luptă împotriva cancerului, demonstrând modul în care formele magnetice ale microorganismelor pot fi propulsate în tumori. Aceasta în sine este o descoperire promițătoare, dar prin tehnici avansate de inginerie, echipa speră să dezvolte și mai mult efectele antitumorale.

Studiul se bazează pe lucrări anterioare care au demonstrat că bacteriile Magnetospirillum, care conțin în mod natural particule de oxid de fier, pot fi controlate de câmpuri magnetice. În 2020, oamenii de știință au folosit această tehnică pentru a controla fluxul de lichide care înconjoară bacteriile în laborator, transformându-le efectiv în micropompe magnetice.

Acest lucru a ridicat posibilitatea de a le folosi pentru a livra medicamente în organism, prin direcționarea lor către locația dorită în fluxul sanguin. Pereții vaselor de sânge sunt bariere dens împachetate alcătuite din celule și numai prin strângerea prin spațiile înguste, dar fluctuante dintre aceste celule, pot trece anumite molecule.

Oamenii de știință au injectat bacterii Magnetospirillum în șoareci și cu ajutorul unui câmp magnetic rotativ au arătat că își pot spori capacitatea de a se strecura prin aceste goluri temporare din pereții vaselor. Acest lucru le-a permis să intre în tumoră și de acolo, bacteriile au putut să călătorească în tumoră de la sine.

„Folosim și locomoția naturală și autonomă a bacteriilor”, a spus Simone Schürle, care a condus studiul. „Odată ce bacteriile au trecut prin peretele vaselor de sânge și se află în tumoare, ele pot migra în mod independent adânc în interiorul acesteia.”

În experimentele de cultură celulară, echipa a atașat bacteriilor mici sfere de substanțe grase numite lipozomi. Acest lucru a avut ca scop simularea modului în care tehnologia ar putea funcționa ca metodă de livrare a medicamentelor, în care aceastea ar fi încărcate de lipozomi și eliberate în tumoră. Aceste experimente au arătat că bacteriile transportă cu succes acești lipozomi în țesutul canceros.

Folosirea bacteriilor ca vehicule pentru livrarea medicamentelor pentru cancer este o idee pe care am văzut-o explorată în altă parte, cu rezultate promițătoare. La începutul acestui an, o echipă de la Universitatea Columbia a demonstrat o formă de bacterii modificate care s-ar putea ascunde de sistemul imunitar suficient de mult pentru a produce o toxină antitumorală, micșorând tumorile la modelele de șoarece. Schürle are aspirații similare.

„Credem că putem folosi abordarea noastră de inginerie pentru a crește eficacitatea terapiei pentru cancerul bacterian”, spune ea.

Posibilitățile includ forme de inginerie ale E.coli, care nu este magnetică, dar este în prezent studiată ca bacterie terapeutică pentru tratamentul cancerului. Dacă ar putea fi făcută magnetică, câmpurile magnetice ar putea fi folosite pentru a o trimite către tumorile adânci în interiorul corpului pentru a dezlănțui efecte anticancer.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente